A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdék, a londoni, a párizsi és a frankfurti árfolyamindexei 0,3-0,7 százalék veszteséggel kezdik a szerdai kereskedést.

Kedden vegyes kezdés után nyereséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,54 és 0,57 százalék erősödéssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,62 százalék nyereségre tett szert. Londonban 0,34 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,13 százalék nyereséget ért el, a párizsi CAC-40 index 0,24 százalékkal emelkedett. Madrid 0,88 százalék, Milánó 0,92 százalék indexerősödéssel zárta a keddi kereskedést.

A keddi európai tőzsdenap legjobban teljesítő papírjainak az autóipari részvények bizonyultak, az ágazati mutató két és fél százalékkal erősödött. Az autóipari részvények a Peugeot család FFP befektetési holdingja és a Fiat Chrysler (FCA) autóipari konszern közötti közeledés jeleire indultak erősödésnek. Korábban már Carlos Tavares, a PSA konszern vezére is jelezte, hogy készek együttműködést kialakítani a Fiat Chrysler, General Motors, vagy a Jaguar Land Rover cégek valamelyikével. Az FCA részvénye kedden öt százalékkal emelkedett, de a Faurecia autóipari beszállító vállalat részvénye is három százalék nyereséget ért el, csakúgy mint a Daimleré.

Az olajár a kedden elért idei legmagasabb jegyzés után szerdán már vegyesen alakult. A Brent ára az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával hordónként 67,70 dolláron 0,13 százalék emelkedést mutatott, a WTI ára 0,07 százalékkal 59,25 dollárra csökkent.

Az olaj árát az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb termelők (OPEC+) önkorlátozása, valamint a venezuelai szállítások akadozása és az iráni kínálat várható további csökkenésének a lehetősége tartja magasan. A Brent ára az év eleje óta 23 százalékkal, a WTI ára 26 százalékkal emelkedett.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1347 dolláron, az arany ára 0,09 százalékkal unciánként 1305,35 dollárra csökkent.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!