A londoni FTSE-100 mutató 0,41 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,51 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,51 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,79 százalékkal, Madridban pedig 1,05 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,74 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,54 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,01 százalékkal emelkedett.

Európában veszteséges nyitás után az fordította meg a hangulatot, hogy Donald Trump amerikai elnök Londonban brit vállalati vezetőkkel és Theresa May miniszterelnökkel találkozva kijelentette, hogy lehetőséget lát egy "nagyon-nagyon jelentős" kereskedelmi megállapodásra a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után.

Az euróövezet vártnál gyengébb májusi inflációs adatsora megerősítette azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank újabb gazdaságélénkítő lépéseket tesz.

Javította a kockázatvállalási hajlandóságot az is, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium egy békülékenyebb hangvételű nyilatkozatban úgy foglalt állást, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust további tárgyalások révén kell megoldani.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,72 százalékos, az S&P 500-as index 1,57 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 1,98 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,03 százalékos pluszban, 61,91 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,56 százalékos nyereségben, 53,55 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,15 százalékkal, 1325,90 dollárra esett.

Egy euróért 1,1240 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,01 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!