Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az európai piacokon folytatódott az optimizmus annak hírére, hogy Kína február 14-től felére csökkenti egyes amerikai termékek vámját. A DAX index például 0,6 százalékkal, 13 606 pontig emelkedett, megközelítve 13 660 pontos történelmi csúcsát. A BUX is lépegetett felfelé, de kisebb mértékben - magyarázta Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.

Európában a bankszektor erősödött a legnagyobb mértékben a jó banki jelentések hatására, az UniCredit részvénye például zárás előtt 8 százalékos pluszban volt, a Deutsche Bank több mint 13 százalékot emelkedett, utóbbi ráadásul úgy, hogy a gyorsjelentése nem is volt kedvező - jegyezte meg az elemző.

A magyar piacon a Richternek a pénteki gyorsjelentés előtt egészen szép, 3,8 milliárd forintos forgalma volt, a 6640 forintos záróár a napon belüli középértéknek felel meg, miután a részvényárnak 6570 forint volt az alja és 6710 a teteje - mondta.

A forint szembement az optimista piaci hangulattal, főleg délután. A forintot 338 forint felett is jegyezték az euróval szemben, hajszálnyira a történelmi csúcstól, miközben tipikusan az a jellemző, hogy pozitív piac esetén a feltörekvő devizákat inkább veszik - tette hozzá Baráth Tibor.

A Mol 34 forinttal, 1,30 százalékkal 2652 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 0,48 százalékkal 14 650 forintra csökkent, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom ára 4 forinttal, 0,89 százalékkal 454 forintra nőtt, forgalma 129,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 55 forinttal, 0,84 százalékkal 6640 forintra emelkedett, forgalmuk 3,8 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3575,41 ponton zárt csütörtökön, ez 58,04 pontos, 1,60 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Európa is bezöldült

Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön. A kereskedést a vártnál jobb gyorsjelentések mozgatták, a befektetők egyre kevésbé aggódnak a Kínában terjedő tüdőgyulladás-járvány esetleges gazdasági hatásai miatt.

A londoni FTSE-100 mutató 0,30 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,72 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,88 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,05 százalékkal, Madridban pedig 0,96 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,44 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,43 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,73 százalékkal nőtt.

Európában főleg vállalati hírek uralták a napot. A legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank 12,48 százalékos pluszban zárta a napot arra a hírre, hogy a Los Angeles-i székhelyű Capital csoport 3,1 százalékos tulajdonrészt szerzett benne, s ezzel az egyik legnagyobb részvényesévé vált.

A világ legnagyobb acélipari csoportja, a luxemburgi székhelyű ArcelorMittal záróárfolyama 11,04 százalékkal nőtt Amszterdamban annak köszönhetően, hogy negyedik negyedéves nyeresége nagyobb lett a vártnál, ráadásul előrejelzése is kedvezőbb volt a becsléseknél.

A Société Général francia pénzintézet a vártnál kevesebb nyereséget termelt a negyedik negyedévben, de jelezte, hogy részvényvisszavásárlásra készül, és nyereségességének javítását ígérte a 2020-as évre. A párizsi tőzsdén 1,02 százalékos pluszban zárta a napot a papír.

A Nokia finn mobil távközlési hálózati berendezésgyártó és szolgáltató 2,3 százalékkal drágult, mivel a vártnál nagyobb nyereségről adott számot.

Csalódást okozott viszont gyorsjelentésével az Orion, Finnország legnagyobb innovatív, illetve generikus gyógyszergyártó és kutató vállalata, árfolyama 7,47 százalékos mínuszban zárt a helsinki tőzsdén.

A Royal Mail brit postavállalat 5,5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, de napközben történelmi mélyponton is járt az árfolyama, miután arra figyelmeztetett a vállalat, hogy romlott termelékenysége, és nehéz lesz a következő, március végén induló pénzügyi éve.

A globális piacokat megtámogatta, hogy Kína bejelentette, felére csökkenti egyes amerikai termékek pótvámját. Az intézkedés február 14-én lép életbe, és arra a mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vonatkozik, amelyekre 2019. szeptember 1-jétől vetettek ki 5, illetve 10 százalékos büntetővámot.

Dúl az optimizmus New Yorkban

New Yorkban emelkedéssel nyitottak az irányadó indexek. Bő két órával később, az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos, az S&P 500-as index 0,26 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,49 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozgott. Csütörtök este közép-európai idő szerint háromnegyed hatkor az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,74 százalékos mínuszban, 54,88 dolláron, míg a márciusi szállítású WTI 0,18 százalékos pluszban, 50,84 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,32 százalékkal, 1567,75 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,0977 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,18 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!