Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 15 ponttal csökkenhet, míg a párizsi CAC-40 index 8 ponttal emelkedhet a nyitásban. A frankfurti tőzsde Németország nemzeti ünnepének alkalmából zárva tart.

Az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala bejelentette, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyének birtokában október 18-tól vezet be büntetővámokat 7,5 milliárd dollár értékben európai árukra. A hivatal közzétette az érintett termékek listáját is: így például az Airbus repülőgépeire 10 százalékos, a francia borokra, az ír és a skót whiskyre pedig 25 százalékos pótvámot vezetnek be.

Az uniós feldolgozóipari vállalatok már így is megérezték, hogy az Egyesült Államok tavaly óta pótvámmal sújtja az importált acél- és alumíniumtermékeket. Ráadásul Donald Trump amerikai elnök jó ideje azzal fenyegetőzik, hogy megemeli az európai autók és -alkatrészek vámtarifáit. Azok a kilátások, hogy az Európai Unió hasonló módon válaszol az amerikai vámtarifák megemelésére, valószínűleg tovább fokozzák a lassuló globális növekedés miatti félelmeket.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin csökkentek az árfolyamok csütörtökön. Kínában és Dél-Koreában zárva tartanak a tőzsdék nemzeti ünnep miatt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,01 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 2,07 százalékos mínuszban zárt. Hongkongban 0,50 százalékos, Mumbaiban 0,31 százalékos, Szingapúrban pedig 0,96 százalékos veszteségben állt az irányadó index közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,62 százalékkal 494,70 pontra süllyedt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent az ázsiai kereskedésben. A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,31 százalékos mínuszban, 57,51 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,09 százalékos veszteségben, 52,59 dolláron forgott csütörtök reggel nyolc órakor.

Szerdán erős veszteségekben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 3,23 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,76 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 3,12 százalékos mínuszban zárt. Madridban 2,87 százalékkal, Milánóban pedig 2,77 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,70 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,76 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,98 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!