Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A London-Shanghai Stock Connect kezdeményezéssel most első ízben nyílik lehetőség a külföldi vállalati papírok tulajdonjogát igazoló és megtestesítő letéti jegyek tőzsdei forgalmazására Kínában. A tárca szerint a lépés lehetővé teszi azt is, hogy a befektetők a londoni és a kínai időzónákban folyamatosan kereskedhessenek, és mindkét piac vállalati részvénykibocsátói tőkét hajthatnak fel a másik tőzsdén.

Ennek alapján bővülhet a Nagy-Britanniában jegyzett tőzsdei cégek befektetői köre.

A londoni pénzügyminisztérium kiemeli, hogy a sanghaji tőzsdén csaknem 1500 vállalat van jelen, és közülük jelenleg potenciálisan 260 vehet részt a London-Shanghai Stock Connect programban. Kínában 2030-ra 17 ezer milliárd dollárnyi befektetői tőke lesz intézményi befektetési társaságok kezelésében. Három éve ez a tőkemennyiség 2800 milliárd dollár volt.

A London-Shanghai Stock Connect kezdeményezés a kétoldalú gazdasági-pénzügyi párbeszéd programjának - UK-China Economic and Financial Dialogue (EFD) - központi eleme.

A hétfői indulás alkalmából Philip Hammond brit pénzügyminiszter Londonban fogadta Hu Csun-hua kínai miniszterelnök-helyettest.

A Stock Connect keretében elsőként a Huatai kínai technológiai értékforgalmazó cég globális letéti jegyeivel (GDR) lehet kereskedni Londonban.

A Financial Times megjegyzi, hogy a kezdeményezést már 2015-ben bejelentették, és eredetileg tavaly decemberben indult volna, de a kínai állami média a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságokat okolta a késésért.

A brit lap név nélkül nyilatkozó - a kezdeményezésben részes - forrásai szerint a London-Shanghai Stock Connect keretében zajló forgalom legalábbis a kezdeti szakaszban jórészt illikvid lesz, tekintettel több, még megoldatlan kérdésre, köztük a változatlanul fennálló kínai kereskedelmi korlátozásokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!