A BÉT a nyugat-európai részvények többségével együtt mínuszban nyitott az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatos legfrissebb fejlemény miatt. Nap végére azonban index szinten sikerült változatlanul zárni a napot, ami annak köszönhető, hogy az olaj ára napközben jelentősen emelkedett, ami pozitívan hatott a Mol árfolyamára, és ellensúlyozta az OTP esését - mondta Pleschinger Gyula, az MKB Bank treasury értékesítési igazgatója az M1-en.

Hétfőn életbe léptek az újabb, kölcsönösen megemelt vámok az Egyesült Államokban és Kínában. Az Egyesült Államok újabb, mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket sújt az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal. Peking válaszul mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit emelte meg. A piacok kedvét szegte az a hét végi bejelentés is, miszerint Kína lemondta az e hétre tervezett összes kereskedelmi jellegű megbeszélést az Egyesült Államokkal.

A Brent típusú könnyűolaj világpiaci ára több mint 2 százalékkal, négyéves csúcsra emelkedett hétfőn annak nyomán, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) elutasította a kitermelés azonnali növelését, jóllehet Donald Trump amerikai elnök többször is felszólította az olajkartellt, hogy tegyen lépéseket a globális kínálat bővítésére az árak kordában tartásának érdekében.

A Mol 10 forinttal, 0,35 százalékkal 2840 forintra erősödött, 803,1 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 1 százalékkal 9860 forintra csökkent, forgalmuk 2,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,37 százalékkal 403 forintra nőtt, forgalma 153,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,99 százalékkal 5100 forintra emelkedett, forgalmuk 702,5 millió forintot ért el.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!