A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,04 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,38 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,15 százalékkal emelkedett, Madridban viszont 0,49 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,06 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,04 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,20 százalékkal esett az MTI összesítése szerint.

A nap vesztesei az erős kínai kitettségekkel rendelkező európai autóipari vállalatok voltak, alindexük 1,55 százalékkal csökkent, a Faurecia és a Valeo francia, valamint a Hella német társaság árfolyama 3 százalék körüli mértékben esett.

Nyomás alá kerültek a bankok is. A Julius Baer, Svájc harmadik legnagyobb tőzsdén jegyzett hitelintézete 4,42 százalékos mínuszban zárt, mert csalódást okozott éves eredményeivel. A spanyol bankok közül a Caixabank és a Banco Sabadell több mint 4,5 százalékot veszített értékéből, miután egy sor brókercég csökkentette célárfolyamát a vártnál a rosszabb eredménybeszámolók után.

A Ryanair ír diszkont légitársaság ugyancsak több mint 2 százalékos mínuszban zárt a londoni tőzsdén, miután több mint 66 millió eurós veszteségről adott számot negyedik negyedéves beszámolójában.

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,18 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,76 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára esik. Az amerikai gyáripari megrendelések további csökkenését mutató novemberi adatok felszították a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, amit nem tudott ellensúlyozni a nagy olajexportáló országok kitermeléskorlátozásának és a venezuelai olajiparra kivetett amerikai szankcióknak a hatása.

Hétfő este fél hatkor az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,04 százalékos mínuszban, 62,10 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,92 százalékos veszteségben, 54,20 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,26 százalékkal, 1318,60 dollárra esett.

Egy euróért 1,1427 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, nyitó jegyzéséhez képest 0,28 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!