A már sokszor bevált menedékeszközök jelenthetik a biztos befektetést, ha a decemberi eladási hullámnak komolyabb utóhatásai lennének a világ tőkepiacain - állítják a HSBC elemzői. Ez pedig azt jelenti, hogy aranyat, japán jent és amerikai kincstárjegyeket érdemes tartania annak a befektetőnek a portfóliójában, aki komolyabb piaci turbulenciára számít.

A bank szakértői az alapján jutottak erre a következtetésre a CNBC beszámolója szerint, hogy tízmillió lehetséges piaci forgatókönyvet futtattak le különböző súlyozású portfóliókon, hogy azt vizsgálják, azok hozama hogyan reagálna a lehetséges piaci folyamatokra. A számítások eredménye azt mutatta, hogy a rövidebb lejáratú amerikai állampapírok és kincstárjegyek kockázat/hozam aránya a legjobb, ha emelkedik a volatilitás a részvénypiacokon. A második helyen a japán jen végzet, a bronzérmes az arany lett - mondta Pierre Blanchett, a HSBC stratégája a portálnak.

Ami furcsa, hogy a rövid lejáratú állampapírok akkor is jobb teljesítményt nyújtanak, ha a részvénypiaci eladási hullám kiváltó oka a kamatok emelkedése. Jóllehet, a korreláció a kötvények és a részvények árfolyama között rendszerint emelkedik egy kötvénypiacról kiinduló eladási hullámban, azonban ilyenkor hamar beindul egy folyamat, amely során a tőke a biztonságosabbnak hitt befektetések felé áramlik, s ez a korrelációt a negatív tartományba löki. Emiatt elemzésünk eredménye szerint a részvénypiaci eladási hullámok idején optimális a  rövidlejáratú állampapírok tartása - mondta Blanchett.

A japán jen szintén hagyományosan menedék eszköznek számít, ha idegesek a nemzetközi tőkepiacok, s ezt igazolták a HSBC modellszámításai is. A bank szerint ennek az az oka, hogy az ilyen időszakokban a japán eszközökből történő tőkekiáramlást felülmúlja a japán befektetők külföldi befektetéseinek repatriálása. Ennek eredménye, hogy az ilyen időszakokban az egyenleg pozitív a japán deviza számára, s a jen erősödik.

Az arany ugyan jó helyezést ért el a modellekben, azonban figyelembe kell venni, hogy a legutóbbi válság során az arany teljesítményét jelentősen meglökte az amerikai dollár gyengülése. Erre azonban a következő időszakban nem számítanak a HSBC-nél, ezért a következő medvepiacon szerintük a nemesfém már nem jelent majd annyira jó menedéket, mint korábban.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a korábban szintén jó menedékeszköznek számító svájci frank ezúttal rossz választásnak bizonyulhat. Szerintük a korábbi válság idején a svájci befektetők portfóliórepatriálásai a japánban leírt folyamathoz hasonlóan támogatták a frank árfolyamát. Az euróval szembeni árfolyamküszöb bevezetése óta - még akkor is, ha ezt azóta eltörölték - azonban jelentős mennyiségű külföldi tőke áramlott svájci frankba, s a külföldiek magatartása most már nagyobb hatással van a deviza árfolyamára, mint a beföldieké. Emiatt jelentősen gyengülhet annak menedékszerepe - állítják a bank szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!