A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban az index 0,4-0,6 százalékos csökkenésére van kilátás a kereskedés kezdetén - írta az MTI.

Szerdán vegyesen zártak, jórészt csökkentek az európai tőzsdék, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,07 és 0,08 százalék csökkenéssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig százalékban nem kimutatható töredékpontnyi emelkedést ért el. A piacokat az aggasztja, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi viszály technológiai hidegháborúba látszik átfordulni. Nem enyhültek ugyanakkor a Brexit körül kialakult bizonytalanságok sem.

Londonban 0,07, Frankfurtban pedig 0,21 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex szerdán, a párizsi 0,12 százalékkal csökkent. Madridban 0,04 százalék, Milánóban 0,61 százalék indexveszteség alakult ki a nap végére.

Csütörtökön makrogazdasági mutatók befolyásolhatják a tőzsdei árfolyamok alakulását. A német szövetségi statisztikai hivatal az első negyedévi GDP-növekedési adatokat teszi közzé. A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet az euróövezet májusi feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexeit publikálja, valamint ezzel együtt a nagyobb euróövezeti tagállamokét is.

Az olajár csütörtökön 0,7 százalékos csökkenéssel folytatta az előző napi két százalékos esést. A Brent ára 0,76 százalékkal hordónként 70,45 dollárra csökken, a WTI pedig 0,75 százalékkal 60,96 dollárra. Az árcsökkenést az amerikai nyersolajkészletek növekedése, valamint a világgazdasági növekedés ütemének lassulásával szembeni aggodalmak váltották ki. Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten 2017 júliusa óta a legnagyobb szintet érték el. A világgazdasági növekedés lassulásának lehetősége pedig az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmérgesedése miatt merült fel.

Az európai piacok nyitása előtt másfél órával az euró jegyzése 0,04 százalékkal állt gyengébben 1,1147 dolláron. Az arany ára 0,07 százalékkal unciánként 1273,25 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!