Komoly dilemma elé állíthatja az amerikai részvénypiac azokat a befektetőket, akik passzívan, hosszabb távon szeretnék fialtatni megtakarításaikat. A hosszabb távú befektetések egyik fontos szabálya az, hogy érdemes diverzifikálni a befektetések között, s erre elvileg az S&P 500-as részvényindex, tekintve hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalati részvényeit tartalmazza, elég jó eszköz kéne legyen.

Azonban mára az öt legnagyobb amerikai technológiai cég piaci értéke annyira megnőtt, hogy ezek teszik ki az S&P 500-as index értékének egyötödét - hívja fel a figyelmet a CNNMoney. Az Apple, a Microsoft, az Amazon, a Facebook és  a Google anyavállalata, az Alphabet piaci kapitalizációja mára elérte a 4,85 ezermilliárd dollárt, eközben az S&P 500-as index teljes kapitalizációja 26,7 ezermilliárd dollárra rúg.

A lufinál volt hasonló

Az utolsó alkalom, amikor egy szektor súlya ekkorára növekedett az indexen belül 2000-ben volt, közvetlenül az internetlufi kipukkadása előtt - hívta fel a figyelmet John Petrides, a Tocqueville Asset Management portfóliómenedzsere.

A befektetők fontos eszköze a diverzifikáció, ezzel tudják kompenzálni azt a kockázatot, hogy nincsenek birtokában a kristálygömbnek - tette hozzá. Az indexben jelenleg a két legnagyobb  piaci értékű vállalat, az Apple és a Microsoft piaci kapitalizációja külön-külön is nagyobb, mint az S&P 500-as indexben szereplő néhány szektoré. A két cég egyenként 4,5 százalékos súllyal rendelkezik az indexben, ez nagyobb, mint az energetikai, a közszolgáltatói, az ingatlan vagy a nyersanyagszektor súlya.

Mint egy használt autó

Megvenni egyszerűen az S&P 500-as indexet manapság olyan, mintha megvennénk egy használt autót, anélkül, hogy kinyitnánk a motorháztetőt - mondta Petrides. A történelem azt mutatja, hogy amikor a befektetők elkezdték magukat túlzottan is feltölteni egy-egy szektorral, az nem ért jó véget.

A dotcomlufi időszaka mellett a 2007-2008-ra is jellemző volt, hogy egy szektor szektor súlya irreálisan nagyra növekedett. A 2007-es csúcson a pénzügyi szektor volt ez a lufi, 2008-ban az olajár nagy esését megelőzően pedig az energetikai szektor.

Szerintem a jelenlegi nagy koncentráció nem annak a jele, hogy tovább folytatódna a boom, inkább figyelmeztető jel a befektetőknek, hogy mekkora kockázatot vállal az, aki egyszerűen meg akarja venni a piacot - tette hozzá.

Ugyanakkor van, aki szerint ha követni akarja egy befektető a gazdasági folyamatokat, akkor igenis van értelme technológiai részvényeket vásárolnia. Igen, a befektetőknek valóban nagyobb kitettséget kell vállalnia az öt legnagyobb tech cég felé, ha megveszik az S&P 500-as indexet és valóban hasonlít a helyzet a 90-es évek végén tapasztalthoz. Azonban ezek a cégek az átlagosnál nagyobb árbevétel és nyereség növekedést képesek elérni egy olyan világban, amely ki van léhezve a növekedésre- mondta Timothy Chubb, a Girard Securities befektetési igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!