Pénteken világszerte nagy veszteségeket idézett elő a tőzsdéken Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint Washington 10 százalékos pótvámot vet ki szeptember elsejétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Kína pedig nem késlekedett az ellenintézkedések kilátásba helyezésével.
Az ázsiai piacok többsége másfél-két százalékos veszteséggel zárt pénteken. Az európai piacok zárásakor az amerikai tőzsdék is egy-másfél százalékos veszteségben jártak - írta az MTI.

Az árfolyamindexek ritkán tapasztalt mértékben estek pénteken Európában. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 2,41 és 2,33 százalék esést mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,02 százalékkal gyengült.

Londonban a még nem hivatalos záróadatok szerint az FTSE-100 index 2,30 százalék veszteséggel fejezte be a pénteki kereskedést, a frankfurti DAX index 2,88 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban pedig 3,34 százalékkal esett. Madridban 1,41 százalékkal, Milánóban 2,11 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex pénteken.

A legnagyobb veszteségeket a kereskedelmi ellentétek elmélyülésének leginkább kitett ágazatok, a nyersanyagipari és az autóipari szenvedték el, az ágazati mutatók négy százalék körüli gyengülésével.

A Valeo és Faurecia autóipari beszállító vállalatok részvénye egyaránt több mint hét százalékkal gyengült. Az osztrák Andritz gyárépítő vállalat részvénye közel hét százalékot veszített.

A kereskedelmi aggodalmak mellett vállalati eredménybeszámolók mozgatták az árfolyamokat pénteken. A Royal Bank of Scotland részvénye hat százalék felett erősödött várakozáson felüli negyedéves eredményének köszönhetően. A francia Credit Agricole részvénye öt százalékkal gyengült nyeresége 15 százalékos csökkenése miatt.

Az olajár az előző napi nagy zuhanás után felfelé korrigált, az európai kereskedési idő végén a Brent hordónként 62,23 dolláron állt a globális kereskedelemben 2,86 százalék emelkedéssel, a WTI ára pedig 2,84 százalékkal 55,48 dollárra emelkedett. A Brent ára csütörtökön hét százalékkal, három éve a legnagyobb mértékben, a WTI ára nyolc százalékkal, négy éve a legnagyobb mértékben esett az amerikai elnök kínai importvámok megemelését kilátásba helyező bejelentését követően.

Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik erősebben 1,1103 dolláron, az arany ára 1,58 százalékkal unciánként 1455,05 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!