New Yorkban a DJIA-30 index 0,92 százalék, az S&P-500 index 1,43 százalék, a Nasdaq Composite index 1,56 százalék nyereséggel kezdte a pénteki kereskedést.

Az európai tőzsdék az amerikai kereskedés kezdetén másfél-két százalékos indexnyereségben jártak.

Csütörtökön az amerikai indexek két és fél - három százalék veszteséggel zárták a napot a technológiai részvények nagy árfolyamesése miatt, amit az Apple csökkentett bevételi előrejelzése váltott ki. A technológiai papírokat követő mutató öt százalékkal, 2011 augusztusa óta a legnagyobbat esett csütörtökön. A pénteki kereskedés kezdete előtt viszont a határidős jegyzések már négy és három százalék erősödést mutattak a Netflix és az Intel papírjaira, de a Facebook, az Amazon, az Apple és az Alphabet határidős jegyzései is mind egy százalék körüli árfolyam-emelkedésre utaltak.

A befektetői hajlandóságnak nagy lökést adott pénteken a tőzsdei kereskedés kezdete előtt közzétett adat a foglalkoztatás várakozáson felüli decemberi növekedéséről: a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 312 ezerrel emelkedett decemberben az Egyesült Államokban, miközben elemzők szerényebb, 177 ezres bővülésre számítottak. Sőt, a foglalkoztatottak számának novemberi növekedését a washingtoni munkaügyi minisztérium 155 ezerről 176 ezerre módosította.

Az olajár pénteken folytatta az előző nap megindult emelkedést. Az amerikai kereskedési idő kezdetén a WTI 2,29 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben, 48,17 dolláron hordónként, a Brent ára pedig 2,52 százalékkal 57,36 dollárra emelkedett. Az olajár emelkedését részben az indította el, hogy decemberben piaci felmérés szerint nagymértékben csökkent az OPEC olajtermelése. Ugyanakkor erősítette a kereslet növekedésébe vetett reményeket az is, hogy Kína jelezte hajlandóságát kereskedelmi tárgyalások folytatására az Egyesült Államokkal.

Az arany ára csökkent ugyan pénteken a korábban elért hathavi csúcshoz képest, de ezzel együtt is sorban a harmadik nyereséges hétzárás elé néz. Az amerikai kereskedési idő kezdetén 0,66 százalékkal állt alacsonyabban az arany legközelebbi kontraktusa a határidős piacon, unciánként 1286,20 dolláron.

A dollár erősödött, az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1363 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!