2020-ban léphet tőzsdére az Airbnb, vagyis a világ legnagyobb online szállásfoglaló felülete. A 2008-ban alapított céget a legutóbbi április tőkebevonásakor 31 milliárd dollárra értékelték a befektetők a The Wall Street Journal startup adatbázisának adatai szerint - írja szemléjében a Portfolio.

A társaság oldalain az elmúlt években nőtt a foglalások száma. Igaz, ezzel egy időben egyre több országban okoz feszültséget, mert jelenléte sokszor szűkíti az albérletpiacot (Budapesten is van erre panasz), valamint rontja a szálláshelyek forgalmát, és szemben azokkal, a magán tulajdonosok adózási fegyelme is rosszabb. Mivel egyes országok adózási szigorításokkal próbálnak nyomást gyakorolni az Airbnb-re, keveset tudni a társaság profitjáról.

A portál szerint a Reuters bennfentesektől úgy értesült, hogy:

 

  • a felületen lefolytatott foglalások összértéke 31 százalékkal 9,4 milliárd dollárra nőtt
  • március végén az Airbnb mérlegén közel 3,5 milliárd dollárnyi készpénz volt
  • 2018-ban 40 százalékkal nőtt az Airbnb bevétele, a társaság is azt állítja, hogy 2018-ban már zsinórban második éve volt profitábilis, a pontos összegről azonban nem sokat tudni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!