Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán váltak aktuálissá a világ leginkább követett indexcsaládját előállító MSCI feltörekvő piaci indexeiben az új súlyok. Ezzel a kínai úgynevezett A részvények súlya 34 százalékra emelkedett a leginkább követett feltörekvő piaci indexen belül, ez több, mint a 21 legkisebb súllyal rendelkező ország részvényeinek súlya összesen. De nem csak az MSCI-nál van ez így, az FTSE Emerging Indexében ez a súly eléri a 35 százalékot is és jövő márciusig 37 százalékra emelkedhet - írja a Reuters.

Ez viszont már jónéhány befektető számára kezd kényelmetlenül magas arány lenni, különösen azok érzik ezt így, akik a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai és a lassuló kínai gazdaság miatt nem fektetnének annyira szívesen ezekbe a részvényekbe.

Minden egyes alkalommal, amikor a kínai gazdaság a lassulás újabb jelét küldi, vagy más okból megnő az ingadozások hevessége a kínai tőzsdén, a kilengések végigfutnak a feltörekvő piaci portfóliókon is. S mivel a kínai részvények súlya nagy, nincs elegendő lehetőség a diverzifikációra, azaz arra, hogy ezeket az ingadozásokat más befektetésekkel kivédjük - részletezte a problémát Jason Hsu, a Rayliant Global Advisors befektetési igazgatója a hírügynökségnek.

Ráadásul Hsu szerint van egy másik probléma is, az amerikai kormány kínai cégekkel szembeni szankciói ugyanis komoly szabályozói kockázatot jelentenek az alapkezelők számára.

Külön a kínait

Thomas Taw, a vagyonkezelő óriáscég, a BlackRock iShares Ázsiáért és a Csendes-óceán térségéért felelős stratégiai és vagyonkezelési igazgatója szerint a befektetők a kínai részvényeket és eszközöket egyre inkább úgy szeretnék kezelni, mint külön eszközosztályt. Jó példa erre Japán esete, ahol a japán részvényeket a 80-as évektől elkülönítve kezelik a többi ázsiai országtól. Teljesen értelmes gondolat egy portfólió menedzser részéről, ha azt mondja, a feltörekvő piacokba Kína kihagyásával szeretne fektetni, mint ahogy az is, ha Kínába külön allokál - mondta a szakértő.

Az MSCI transzparens, nem részrehajló szabályokat alkalmaz arra nézve, mekkora súllyal szerepeljen egy egy ország a globális, illetve feltörekvő piaci indexében. A  módszertan a tőzsdei cégek piaci kapitalizációján alapul - mondta Sebastien Lieblich, az MSCI globális részvénypiaci megoldások üzletágáért felelős igazgatója. A cég egyébként kínál az ügyfelek igényeinek megfelelően módosított indexeket is.

A befektetők nagy indexekkel kapcsolatos aggodalmai a Reuters szerint eközben jó lehetőségeket teremtettek olyan kisebb indexszolgáltató cégeknek, mint például a BlueStar Indexes. Ennek alapítója, Steven Schoenfeld szerint a befektetők idén azt a kettősséget kellett átéljék, hogy miközben a kereskedelmi háború egyre kiélezettebbé vált az Egyesült Államok és Kína között, ez utóbbi súlya egyre inkább emelkedett a nagy indexekben. Erre reagálva ők a következő két hónapban indítanának egy olyan új feltörekvő piaci kockázat-súlyozta indexet, amelyben a kínai eszközök legfeljebb 24 százalékos súllyal szerepelnének.

Ebből egyébként az olyan cégeket is kihagynák, amelyeknél a politikai kockázat nagy, például a nemzetbiztonsági okokból, vagy az emberi jogok megsértésen miatt szankcionált Hikvision vagy az iFlytek. Hsu ehhez azt tette hozzá, nem lenne meglepve, ha a feltörekvő piaci indexekből úgy ahogy van inkább kihagynák, Kínát, szerinte sok befektető részéről felmerült erre az igény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!