A várakozásokat meghaladó, 9,34 milliárd forint adózott eredményt ért el a Richter Gedeon Nyrt. az első negyedévben - derül ki a társaság ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. Ez a részvényenként 50 forintot jelentő nyereség ugyan jelentősen, 51 százalékkal elmarad a tavalyi első negyedévestől, azonban az elemzők ennél is nagyobb csökkenésre számítottak, a portfolio.hu konszenzusa szerint ők mindössze 7,9 milliárd forintra számítottak.

A forintban számolt árbevétel a várt stagnálás helyett még emelkedni is tudott, 88,5 milliárd forint lett a tavalyi 85,84 milliárd forint után (euróban számolva ugyanakkor ez 0,1 százalékos csökkenésnek felel meg). A devizaárfolyamok változása ellentétesen hatott a csoport bevételeire. Az euró erősödése a forinttal szemben kedvező volt, ugyanakkor az orosz rubel és az ukrán hrivnya értékvesztése lefelé húzta a két piacon realizált bevételek számait.

A FÁK tagállamokból származó forgalom összesen 18,8 millió euróval csökkent a 2013-as első negyedévhez képest, ezt nem  volt képes ellensúlyozni az Európai Unióból származó árbevétel 9, az amerikai piac 3,8, a kínai bevételek 0,6 és a latin-amerikai országokból származó forgalom 1,7 millió eurós növekménye.

A csoport üzleti eredménye 32,5 százalékkal (euróban számolva 35 százalékkal) esett vissza, 10,26 milliárd forintra.

Az orosz és ukrán piac visszaesése mellett a Richter nyereségét jelentősen rontotta az egyéb árfordítások és bevételek egyenlegének jelentőse romlása. Míg tavaly közel 3,1 milliárd forintnyi profit keletkezett ezen a soron, addig idén 1,56 milliárd forintnyi mínusz keletkezett ezen a soron. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a cég tavaly a cariprazine törzskönyvi kérelmének FDA általi befogadásához kapcsolódóan a Forest Laboratories-tól egyszeri jellegű mérföldkő bevételt kapott, ilyet az idei első három hónapban nem realizált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!