Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög parlamenti választások nyomán rövid távon csökkent annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, de tartós piaci fellendülés a viszonylag piacbarát választási eredmények ellenére sem várható - vélekedtek első, hétfői értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. Az európai szuverén törlesztéskockázat-biztosítási indexek mindazonáltal érezhetően csökkentek a hétfői londoni kereskedésben.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital közgazdászainak hétfői előrejelzése szerint, ha a konzervatív Új Demokrácia vezetésével alakul meg az új görög kormány, akkor is három-öt hétig eltarthatnak a tárgyalások a segélyprogram folytatásáról az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojkával. A ház elemzői ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy a tárgyalásokon szóba kerülhet a költségvetési célok valamelyes lazítása, és a trojka jó eséllyel növekedésösztönző kezdeményezések - például az Európai Beruházási Bank (EIB) által finanszírozott infrastruktúrafejlesztő programok - felajánlásával is könnyítheti a tárgyalások haladását. A Barclays Capital elemzőinek várakozása szerint az EU/IMF-segélyprogram következő részletét augusztus második felében folyósítják Görögországnak. A ház szerint ugyanakkor még ez a forgatókönyv is további finanszírozási és adósságkönnyítéseket feltételez, tekintettel arra, hogy a görög gazdaság növekedési kilátásai az idei első negyedév vége óta is tovább romlottak, és ezért az eddig jóváhagyott pénzügyi források a Barclays Capital számításai szerint elégtelenek.

Ráadásul augusztus 20-án esedékessé válik egy 3,1 milliárd eurós görög kötvénykötelezettség, és nem biztos, hogy a segélyprogram folytatásáról szóló tárgyalások addig befejeződnek, így az első folyósítás sem feltétlenül érkezik meg augusztus 20. előtt. Ebben az esetben Görögországnak és az EU-nak valószínűleg áthidaló kölcsönről is tárgyalnia kell majd; ezt az euróövezeti mentőalapból (EFSF) lehetne folyósítani.

Valószínűtlen a drámai reakció

A Barclays Capital szerint valószínűtlen, hogy "drámai" piaci reakciók követik a görögországi fejleményeket. A választási eredményeket annyiban kedvezőnek kell tekinteni, hogy csökkent a kockázata Görögország szabályozatlan körülmények közepette bekövetkező, rövid időn belüli távozásának az euróövezetből, emellett enyhül a bizonytalanság is. A cég közgazdászai azonban közölték: a szélesebb euróövezeti periféria szuverén kötvénypiacain nem várnak "masszív" kockázatvállalási javulást, a befektetői kereslet ezeken a piacokon várhatóan továbbra is alacsony lesz, mivel az eddigi problémák - különösen Spanyolország esetében - változatlanul fennállnak. A spanyol és az olasz kötvényhozamok az elemzők szerint magasan maradnak, és a korlátozott likviditás továbbra is erős kilengéseknek teszi ki e piacokat.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - elemzőinek hétfői helyzetértékelése szerint az Új Demokrácia és a szocialista Paszok stabil kormánykoalíciója "ideális" lenne az euróárfolyam szempontjából. A Commerzbank elemzői is kiemelik, hogy az európai vezetők ezúttal kompromisszumkészségre utaló jelzéseket adnak a görög költségvetési célok teljesítésének időkeretével kapcsolatban, és ez is kedvező lehet az euró szempontjából.

A ház szerint ugyanakkor "mindenki tudja", hogy az Új Demokrácia és a Paszok "sem képes csodákra", és a megszorítások folytatását elvető radikális baloldali Sziriza párt fokozhatja "az utca nyomását" a további takarékossági intézkedések ellen. Emellett továbbra is kérdés, hogy milyenek a kilátásai a görög euróövezeti tagság fenntartásának hosszú távon. Mindezek alapján az elemzők azt várják, hogy az euró hétfőn kezdődött erősödése egyelőre kitart, sőt új lendületet is vehet, ha az Új Demokrácia és a Paszok koalíciós tárgyalásai jól haladnak. Úgy vélik, ugyanakkor valószínűtlennek tűnik nagyon jelentős árfolyamnyereség - például 1,30 dollár fölé emelkedő euróárfolyam -, mivel nem csupán Görögország problémái nem oldódtak meg, de a spanyol bankok, valamint a spanyol és az olasz közfinanszírozási rendszer állapota is változatlanul nyomást gyakorol az euróra.

Hétfőn mindazonáltal csökkentek az európai szuverén törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciók árazási indexei Londonban. Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services hétfői kimutatása szerint a cég által a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS-index 5,79 bázispontos, 1,85 százalékos csökkenéssel 306,85 bázisponton kezdte a hetet. Az index egy hét alatt 19,65 bázispontot süllyedt, egy hónappal ezelőtti értékénél pedig jelenleg 26,65 bázisponttal alacsonyabb.

Kelet előzi Nyugatot?

A Nyugat-Európára kidolgozott Markit iTraxx SovX Western Europe CDS-index a cég hétfői kimutatása szerint 3,38 bázispontos, 1,06 százalékos eséssel 316,51 bázispont volt a hétfői londoni kereskedésben, 2,18 bázisponttal alacsonyabb az egy héttel korábbi szintnél, viszont 7,24 bázisponttal magasabb az egy hónappal ezelőttinél. Ezen a kockázati mércén Közép-Kelet-Európa szuverén törlesztésbiztonságának piaci megítélése jelenleg jobb, mint Nyugat-Európáé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!