Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövő hét hétfőtől lép életbe a Wiener Börse által számolt CECE index új kosara. A magyar piacot érintő legfontosabb változás az indexben a Graphisoft Park részvényeinek bevezetése lehet, e mellett új tagként bekerül a lengyel Alior és a cseh Moneta Money Bank is. Az index kosarából kikerül viszont a cseh Central Europe Media csoport, az Mbank és az Orange Polska is.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzőinek számítása szerint, alapul véve a Lyxor CECE ETF tőzsdén jegyzett alapban lévő tőkét, a minimális, 0,07 százalékos kosársúly a Graphisoft Park részvényei iránt 13 442 darabos pluszkeresletet gerjeszthet. Ez ugyan nem nagy mennyiség, viszont figyelembe véve a Graphisoft Park napi alig valamivel ezer darabot meghaladó átlagforgalmát már jelentősnek is tekinthető. A becslések szerint az index új kosarához az átsúlyozást az indexkövető alap pénteken hajthatja végre.

A magyar részvények közül változik a Mol súlya is. Ennek oka, hogy a Magnólia kötvények visszahívása miatt az olajipari cég részvényeinek darabszáma 2 millió darabbal csökkent. Ennek megfelelően a Mol súlya 4,89-ról 4,68 százalékosra csökkent. Szintén az ETF kapitalizációjából kiindulva ez 5680 Mol részvény eladását jelentheti, ami viszont alig 10 százaléka a részvény átlagos napi forgalmának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!