Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint egy éves előkészítés után múlt szerdán sikeresen elindult a HUDEX, a magyar derivatív energiatőzsde - közölte a klíringszolgáltatásokat nyújtó Keler Központi Szerződő Fél (KSZF) Zrt..

A tőzsde létrehozására azért volt szükség, mert 2018-tól az uniós szabályok alapján az energiapiac úgynevezett származtatott termékeivel és eszközeivel is kizárólag szabályozott piacon vagy MTF-en lehet kereskedni. A HUDEX-en derivatív energiapiaci tranzakciókat, például gázpiaci vagy árampiaci határidős ügyleteket lehet kötni, akár fizikai szállítással is. Az energiatőzsde földgáz szegmense legkorábban idén tavasszal tervezi tisztán pénzügyi elszámolású földgáz termékek piacra vezetését.

A HUDEX-re kerültek át ez év január 3-ával a korábban a másik két energiapiacon, a CEEGEX-en és a HUPX-en szereplő fizikai szállítású határidős termékek. Különlegesség, hogy az áram szegmensben ezután alapesetben készpénzes elszámolású termékek kereskedését biztosítja a tőzsde, míg a földgáz szegmensben egyelőre a fizikai leszállítású termékekkel lehet kereskedni. A HUDEX tagjai között januártól megjelenhetnek a befektetési szolgáltatók is, amelyek eddig nem kereskedhettek ezen energiatermékekkel.

Újabb célpontokat keres a Keler KSZF

Az energiapiacok növekvő jelentőségét mutatja, hogy a Keler KSZF adatai szerint a spot energiapiacon klíringelt forgalom 2017 egésze során 490 milliárd forintot tett ki, mely az előző év azonos időszakában elért forgalomnak közel a duplája. A Keler KSZF növekedő pályán van, ezt mutatja, hogy 2017-ben 10 százalékkal 1,35 milliárd forintra növelte a bevételeit és 2018-ban is tovább folytatódhat az emelkedés.

A Keler KSZF folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, melyek költséghatékony és egyedülálló megoldást nyújtanak. Ennek jegyében egyéves előkészítő munka után 2017 decemberében a Keler KSZF megkapta a Magyar Nemzeti Banktól a jóváhagyást a BRM román árutőzsde forward földgáztermékeinek elszámolására vonatkozóan. Így várhatóan 2018 elején sor kerülhet a piacon a központi klíringszolgáltatás elindítására a román partnerekkel együttműködve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!