A vagyonkezelő vállalat igazgatóságának döntése értelmében az Altera a jövőben a dinamikusan növekvő magyar és közép-kelet európai gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói szektorban fektet be. A stratégia alapján a ma induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis Csoport négy vállalata az nyrt. tulajdonába kerülhet - ez az első olyan tranzakció, mellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén.

Az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és mintegy 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe - mondta Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni.

A befolyásszerzés alapján a Wallisnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek), mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére. Ennek alapján a Wallis (az összehangoltan eljáró személyekkel együtt) ma engedélyezésre benyújtotta az MNB-nek vételi ajánlatát, mely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán (jogszabály alapján meghatározva), darabonként 520,25 forintért megvásárolná.

Az első lépés lezárását követően a tranzakció második lépéseként - az Altera igazgatóságának döntése alapján -, apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján, az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata.

Ez a négy Wallis-cég

A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a Mini, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, és a Sixt rent-a-car, melyek közül a BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el vezető pozíciót.

A cégek tevékenységi körét újabb márkák és piacok megszerzése révén kívánják bővíteni. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban - mondta - mondta Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója.

Fotó forrása: Németh Dániel/Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!