Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alap feladata lesz a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, megerősítése, és a tőzsdei megjelenésüket elősegítő tőkebefektetések megvalósítása. Az NGM arra törekszik, hogy a jövőben évente több mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) tudjon bekerülni a tőzsde erre alkalmas speciális platformjára - mondta Rákossy Balázs.

Az államtitkár a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) komplex tőzsdefejlesztési programja egyik fontos mérföldkövének nevezte. Emlékeztetett arra, hogy az előkészítő munkálatok során a BÉT már felmérte azon hazai, jellemzően középvállalatok körét, amelyek szereplői lehetnek egy megújult tőzsdének.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozásához kapcsolódó tőkeprogram támogatja a hazai vállalkozások fejlesztését, versenyképességük és hatékonyságuk javítását, hozzájárulhat az új piacok eléréséhez, a meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek elősegítik a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését. Másrészt az alap célja, hogy növelje a hazai tőkepiacon, elsősorban a BÉT-en megjelenő hazai kis- és középvállalatok számát, hozzájárulva ezzel a finanszírozási eszközök diverzifikációjához, hatékony forrás-bevonási lehetőséget biztosítva a nemzetközi piacra lépésre érett és növekedésre képes vállalkozások számára.

A pályázati kiírás keretében azok a kockázati tőkealap-kezelők nyújthatnak be pályázatot november 3-ig, amelyek Magyarország területén kockázati tőkealap kezelésére jogosultak.

A nyertes alapkezelőnek arra kell törekednie, hogy évente mintegy 4-8 - a pályázati kiírás feltételeinek megfelelő - mikro-, kis- és középvállalkozást (kkv) vezessenek be a hazai multilaterális kereskedési platform (Multilateral Trading Facility) piacon, illetve az arra alkalmas kis cégek - magasabb kereskedési "kategóriában" - nyilvános tranzakciót is megvalósítsanak a tőzsdén. A tőkealap által kiválasztott kkv-k bármilyen szektorból és az ország egész területéről élhetnek a finanszírozási lehetőséggel.

A pályázatok közül egyet lehet majd támogatni, a pályázati kiírás keretében igényelhető, visszatérítendő támogatás összege 13 milliárd forint, melyhez saját forrás nem szükséges - ismertette Rákossy Balázs.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!