Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezekben az órákban írják alá Bécsben a Budapesti Értéktőzsde Zrt. újból többségi magyar kézbe kerüléséről szóló szerződést - értesült a Napi.hu. Lapunk információi szerint a BÉT-ben jelenleg 6,94 százalékos részesedéssel rendelkező MNB a Wiener Börse tulajdonában lévő CEESEG AG 50,46 százalékos tulajdonrészét és az osztrák elszámolóház, az Österreichische Kontrollbank (ÖKB) AG 18,34 százalékos részvénycsomagját is megvásárolja.

A vételár részvényenként 3550 forint, így a deal 19,2 milliárd forintra értékeli a társaságot. Ez az érték belefér a Napi.hu korábbi becslésében szereplő 18-20 milliárd forintos értékhatárba.

A legutóbbi, 2015. október 31-i részvénykönyvi kivonat alapján a BÉT Zrt. 5,413 millió (egyenként 100 forint névértékű) részvényéből a CEESEG AG kezében 2,731 millió van (50,46 százalék), míg az ÖKB AG 993,1 ezer papírja 18,35 százalékot jelent - így a vételár 13,2 milliárd forint.

A BÉT fő vagyonelemét a Keler Zrt. 46,67 százaléka jelenti, e társaság saját tőkéje idén év végén várhatóan eléri a 29 milliárd forintot.

Mivel a most aláírandó kontraktus nyomán az MNB 75 százalék fölé kerül a BÉT-ben, így köteles majd megvásárolni - értelemszerűen a 3550 forintos árfolyamon - a tőzsde kistulajdonosai kezében lévő mintegy 1,35 millió részvény közül azokat, amelyeket a tulajdonok kérik.

A Wiener Börse az Österreichische Kontrollbankkal karöltve 2008-ban vásárolta ki ki a BÉT-ben 2004-ben többségi tulajdont szerző banki konzorciumot - amely 2004. májusában három magyar magánbefektetőtől vásárolt -  s így váltak a budapesti tőzsde legnagyobb tulajdonosává. A bécsi tőzsde célja az előző években az volt, hogy regionális központtá váljon, ennek érdekében folyamatosan szerzett tulajdonrészt leányvállalata, a CEESEG AG több régiós tőzsdében is. Bár a megvásárolt részesedésekkel a térképen egy - viszonylag jól festő - régiós birodalmat sikerült létrehozniuk, benne a prágai és a ljubljanai tőzsdével, azonban igazán integrált egészként működő piacként sosem sikerült összeolvasztania érdekeltségeit.

(Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője, a BÉT egyéni részvényese.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!