Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sorsdöntő momentumhoz érkezik ma Donald Trump elnöksége, hiszen ma tartják az időközi választásokat az Egyesült Államokban, ahol a mostani állás szerint jó esély van arra, hogy a képviselőházban elveszítsék többségüket a republikánusok. Ezzel az a helyzet állna elő, hogy míg az elnök republikánus, addig a képviselőház demokrata irányítás alá kerül.

A politikai szempontból érdekes választások azonban várhatóan kevés hatással lesznek majd a Trump hivatalba lépése óta nagyot emelkedő tőzsdék teljesítményére, legalábbis ha hinni lehet a történelmi példáknak. A Marketwatch-on megjelent elemzés adatai szerint ugyanis teljesen mindegy, hogy mi az időközi választások kimenetele, a tőzsde így is, úgy is emelkedik a következő 12 hónapban.

Az Egyesült Államokban 1946 óta összesen 18 a mostanihoz hasonló időközi választást tartottak. Az összes esetben magasabban álltak a vezető tőzsdeindexek 12 hónappal a választást követően, mint a szavazás napján. Az időközi választást követő évben január elsejétől december 31-ig az S&P 500-as index átlagos teljesítménye 17 százalékos emelkedés volt. Ha a választás évében elért mélyponttól számoljuk az emelkedést, akkor a hozam 12 hónapos időtávon átlagosan 32 százalékos volt. Ez az emelkedés az elemzések szerint független volt attól, hogy a kongresszusi többség ugyanazon párt kezében volt-e, mint amelyik az elnököt adta.

Ráadásul azt sem árt észben tartani, hogy 2018 illeszkedik a sokéves átlaghoz. E szerint ugyanis az időközi választások évében januártól októberig a részvénypiac rendszerint gyengén teljesít, az ilyen években az első 10 hónapban átlagosan 1 százalékot szoktak esni a vezető részvényindexek, míg a többi évben az erre az időszakra eső átlagos hozam 7 százalék körüli. Az S&P 500-as index értéke október 31-én 2711 pont volt, míg január első kereskedési napjának záróértéke 2695 pont volt.

Ugyanakkor a legtöbb a témában napvilágot látott elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a részvénypiac teljesítményét inkább befolyásolják az elnöki ciklusok, semmint a kongresszusi választások.

Az adatok azt mutatják, hogy a négyéves ciklus harmadik évében szokott a legkiemelkedőbb lenni a részvénypiac hozama, míg az első két év rendszerint gyengébb teljesítményt produkál. E mögött - amint arra Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője rámutat - az a logika, hogy az elnökök általában regnálásuk első két évére időzítik a gyakran megszorításokkal járó kedvezőtlen intézkedéseket, a második két évben viszont már olyan gazdaságösztönző lépésekre tudnak koncentrálni, amelyek növelik újraválasztásuk esélyeit. Viszont ez a minta egyelőre nem ismétlődik Trump elnöksége alatt, hiszen a 2018 elején életbe lépett adóváltozások már így is jelentős fiskális ösztönzést jelentettek az amerikai gazdaság számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!