Jóval alacsonyabb hozammal kell a jövőben megelégedniük az amerikai részvénypiacon befektetőknek - mondta Greg Davis, a passzív befektetési alapokon keresztül a világ egyik  legtöbb pénzét mozgató Vanguard befektetési igazgatója.

A következő 10 évben az amerikai részvénypiac medián éves hozama 5 százalék körül alakulhat, ami jelentősen elmarad az 5 évvel ezelőtt 8 százalék körüli értéktől. Az inflációt is figyelembe véve az amerikai részvénypiac historikus hozama 7 százalék körül alakulhatott - mondta a szakértő.

Davis szerint jelentősen lassul idén az amerikai vállalatok nyereségnövekedésének üteme. Ugyanakkor optimistább a piaci szereplők többségénél, az elemzők várakozásai ugyanis már annyit csökkentek az S&P 500-as indexben szereplő cégek idei profitjára vonatkozóan, hogy a piaci konszenzus már nyereség-recessziót, azaz profitcsökkenést vár. Davis úgy véli, hogy az amerikai cégek profitja átlagosan ugyan 10 százaléknál kisebb mértékben, de nőni fog.

A Vanguard elemzői ugyanakkor nem tartanak attól, hogy az amerikai gazdaság már idén recesszióban süllyedne. Erre szerintük nem nagyobb az esély, mint 30-35 százalék. 2020-ban már magasabb a valószínűsége egy gazdasági visszaesés beköszöntének, ennek szerintük jelenleg 40-50 százalék közötti az esélye.

Az amerikai részvénypiac árazása Davis szerint az értékelési sáv felső részében található. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy tavaly év elején az árfolyam/nyereség alapú értékeltség még a jelenleginél is 10 százalékkal magasabban járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!