Az elmúlt napokban begyorsult az áresés az amerikai részvénypiacokon, az S&P 500-as részvényindex a Fed kamatdöntését követő nap kereskedése során már 2441 ponton járt, ezzel vesztesége a szeptember végi, 2941 pont közelében elért csúcshoz képest már elérte a kerek 500 pontot. Az 17 százalékos áresés ugyan még nem éri el a mágikus, medvepiacnak nevezett 20 százalékos mértéket, azonban elég közel jár hozzá.

Azt hogy az amerikai tőzsdék esni fognak, már az októberben lezajlott eladási hullámot követően sejteni lehetett. A nagy kérdés most az, amit minden részvényben utazó befektetőnek fel kell tennie magában, hogy ezzel megtörik-e a 2011 óta tartó bikapiac az amerikai részvénypiacon, vagy csak egy korrekciós hullámmal állunk-e szemben, amilyet utoljára 2015 közepétől 2016 februárjáig tapasztalhattunk az amerikai részvénypiacon.

Ez pedig jó eséllyel abban az ársávban dőlhet el, ahová most, az elmúlt napok esése során érkezett el a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as. Az indexben uralkodó trend felismeréséhez a csúcs-mélypont elemzés adhatja meg a kulcsot, mégpedig az Edwards-Magee szerzőpáros által leírt módszerrel.

Első ránézésre az S&P 500-as indexben már most eljött a csökkenő mélypontok és csúcsok korszaka, azonban egy fontos szűrőt alkalmazva már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A módszer lényege, hogy egy mélypont kiválasztásánál emelkedő trendben az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

  • Egyrészt a mélyponttól egy jelentősebb, 15 százalékos áremelkedésnek kell kiindulnia, amely az adott árfolyamot a korábbi csúcsot 3 százalékkal meghaladó értékre, új csúcsra viszi.
  • Másrészt a mélypontot megelőzően kell lennie egy csúcsnak, amelyet követően van három olyan nap, amikor a csúcsa napján bejárt árfolyamtartománynál alacsonyabb értékeket vesz fel az árfolyam. Ha van ilyen csúcs, akkor jöhet ezt követően mélypont, amelyre a fent leírt háromnapos szabálynak szintén érvényesnek kell lennie.
Fontos szintnél az S&P 500
Kép: Markers.hu

Ilyen mélypontra két potenciális jelöltünk is van, ezek közül a kritériumoknak leginkább megfelelő a 2017 november 15-én elért, 2557,45 pontos szint tűnik (igaz, az innen bekövetkezett emelkedés egy ponttal elmaradt a 15 százalékos mértéktől). A másik ilyen a tavaly augusztusban beállított 2417 pontnál található mélypont. Mivel a rendszer a támasz-szintek áttörésére az 5 százalékos szűrőt alkalmazza, ezért ha az S&P 500-as index értéke 5 százalékkal ezen szintek alá csökken, akkor lehet az emelkedő trend megtöréséről beszélni, s arra számítani, hogy tartósabb csökkenő trend alakul ki a piacon. Az 5 százalékos szűrővel a két kritikus érték 2429, illetve 2296 pont. Előbbi közelében már járt az index.

A fent leírt két szintnek technikai szempontból nem csak azért van jelentősége, mert ha ez alá csökken az index értéke, akkor bekövetkezik a negatív trendforduló. Azért is, mert ezek a pontok jó beszállási pontot jelenthetnek az olyan befektetők számára, akik a korábban uralkodó trend folytatódására számítanak, amint azt a technikai elemzés egyik hüvelykujjszabálya szerint tenni kell. Magyarán aki szerint a mostani lejtmenet csak egy korrekció, annak ezeken az árszinteken érkezhet el a logikus beszállási pont a vételekre. Erre jó példa volt a 2016 februári helyzet, amikor az index szintén egy hasonló szintet tesztelt valamivel 1800 pont magasságában, majd olyan emelkedés következett, ami két év alatt több, mint 50 százalékos felértékelődést eredményezett az S&P 500-as indexnél.

A mostani helyzetben azt, hogy jöhet a pozitív fordulat sajnos viszont nem támasztják alá a hangulati adatok. Az Investors Intelligence felmérésében például a bull/bear arány jelenleg csak 1,84-nél jár. Ennek azért van jelentősége, mivel az elmúlt évtizedekben a középtávú piaci mélypontok környékén kialakult szélsőségesen pesszimista hangulatban ez a mutató szinte kivétel nélkül minden esetben 1 alá csökkent, tehát több piaci szakértő várta az árak további esését, mint az emelkedést. Ez pedig most nincs így. Így ahhoz, hogy a mostani árszintekről erőteljes emelkedés induljon meg, a mostaninál sokkal rosszabb hangulat kellene hogy kialakuljon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!