Az elmúlt hetekben a Wall Street elemzői egyre inkább kezdik ezt a lehetőséget is számba venni, mint a lehető legrosszabb forgatókönyvet. Ennek oka, hogy Trump elnök nyilvánosan is megkérdőjelezte az olyan szövetségi rendszereket hasznosságát, mint például a NATO. Egyelőre úgy vélik, hogy olyan alapvető változások egyelőre nem várhatóak az amerikai külpolitikában, mint például a NATO-ból való kilépés. Nem csak azért, mert meglehetősen nehéz lenne kilépni, hanem azért is, mert egy ilyen lépés vélhetően hatalmas ellenállásba ütközni az Egyesült Államokban is - írja a Marketwatch.

Amit jelenleg látunk, az egyelőre csak az elmozdulás abból a történelmi hozzáállásból, amelyet az Egyesült Államok tanúsított Európával és Oroszországgal szemben. Azt, hogy ennek milyen következményei lesznek, egyelőre nem tudni. Az igazi változás az lenne, ha mondjuk valóban bekövetkezne a szövetségi rendszer felrobbanása.

Sajnos azonban ez most egy olyan lehetőség, amelyet figyelembe kell venni - mondta David Joy, az Ameriprise Financial vezető piaci stratégája. Szerinte ha valaki hisz abban, hogy egy új világrend van kialakulóban, akkor érdemes lehet a befektetéseknél is figyelembe venni, s megfelelő diverzifikációval védekezni ellene.

Az Egyesült Államok és hagyományos szövetségesei közötti kapcsolat megromlása ráadásul olyan időszakban történik, amikor a kereskedelmi háború miatt amúgy is növekszik a bizonytalanság a globális gazdaság kilátásai körül - emlékeztet az anyag.

Az elmúlt napokban a NATO-csúcson történtek, illetve a Putyinnal történt helsinki találkozó külpolitikailag ugyan fontos történések voltak, a gazdaságot azonban nem érintették. A tőkepiacokon a helyzet nem változott, erős amerikai vállalati profitok és erős makrogazdasági adatok érkeztek, ennek örült a tőzsde, miközben a befektetők félnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Mit csinál Trump valójában?

A JPMorgan elemzői összeállítottak egy listát arról, hogy mi magyarázhatja Trump elnök megnyilvánulásait, amelyekkel az elmúlt időszakban felfordulást okozott nemzetközi szinten is. Szerintük több lehetséges ok motiválhatta az elnököt. Az első, hogy közelednek a kongresszusi választások az Egyesült Államokban, s így akarja bebiztosítani a republikánus győzelmet. Azt akarja mutatni, hogy tartja magát választási ígéreteihez, harcol az erősödő kínai gazdasági és politikai befolyás ellen és dolgozik az új protekcionista és izolacionista világrend megalkotásán, amelyet "az Amerikai az első" szlogen valójában jelentett.

A lista egyik legdurvább feltételezése szerint akár az Egyesült Államok kilépését is előkészítheti a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO). Ez lenne a legdurvább és a piacok számára a legtöbb negatív következménnyel járó fejlemény. Ez kínálat oldali sokkot és recessziót okozna az Egyesült Államokban a befektetési bank szerint.

Igaz, egy ilyen fenyegetés, a jelenlegi globális rendszerből való kilépés eléggé üresnek tűnik annak az országnak a részéről, amely ezt a rendszert kiépítette. Legalább annyira abszurdnak tűnik, mintha Németország azzal fenyegetőzne, hogy kilép az eurózónából.

Azonban ami ma abszurdnak tűnik, ha elég sokat hangoztatják, akkor előbb utóbb egy olyan lehetőséggé válik, amivel számolni kell - írja a JPMorgan szakértője.

A befektetőket a számok érdeklik

A piac egyelőre immúnis volt erre a retorikára, de ha ez nem változik, akkor az elemzők elkezdik majd feltenni a kérdéseket. Hogyan befolyásolja ez majd a szereplők beruházási döntéseit? Lesz-e ennek hatása a fogyasztói bizalomra, a költésekre?

Az összefoglaló szerint a piac Trump kijelentései a piaci hangulatra lehetnek hatással, de csak olyan mértékben, hogy a fenyegetések milyen konkrét intézkedések formájában ölt testet. A befektetőket a számok érdeklik, a vámok és az adókulcsok.

Ha Trump Európát ellenségnek nevezi, az azt jelenti, hogy a jelenlegi vámviták nem fognak enyhülni, s a szereplők egyelőre ennek a hatásait igyekszenek felmérni. Ha robbanna a NATO, akkor őket az érdekelné, ez milyen új vámokat, adókat és terheket esetleg szankciókat hozhat magával - vélte Lee Ferridge, az amerikai State Street Bank vezető makrostratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!