Első ízben nyilatkozott Jerome Powell, a Fed új elnöke az Amerikai Képviselőház Pénzügyi Bizottsága meghallgatásán. A piaci szereplők meglehetősen nagy várakozásokkal tekintettek az eseményre, kíváncsiak voltak ugyanis, hogy történik-e változás a Fed retorikájában Janet Yellen távozása után. Az első kommentárok alapján úgy tűnik, nem nagyon. A jelek szerint minden marad a régiben, jönnek az eddig várt kamatemelések és ami talán a tőzsdei befektetők számára fontos lehet, hogy az új elnök szerint a részvényárfolyamok február eleji komoly korrekciójának nem lesznek hatásai az amerikai gazdaságra.

Ugyanakkor amint a Bloomberg tudósításából kiderült, Powell belengette egy esetlegesen gyorsabb szigorítás lehetőségét is. Az amerikai gazdaság javuló kilátásai mellett elképzelhető, hogy erőre kap az infláció, s ez arra késztetheti a monetáris politika irányítóit, hogy felülvizsgálják, elégséges-e az idei évre várt három kamatemelés - mondta az elnök.

Elmondta, az ő személyes véleménye szerint az amerikai gazdaság erősödött december óta.

Folyamatos erőt látunk a munkaerő-piacon, s számos olyan adat látott napvilágot, ami erősíti a meggyőződésemet, hogy az infláció mértéke a jegybank által kitűzött cél felé mozdul majd el. De nem csak az amerikai gazdaságban érezhető erő, a globális gazdaság kilátásai is javultak, s eközben azt látjuk, hogy a fiskális politika ösztönzőbbé vált

- fogalmazott.

Az új elnök szavaira ismét emelkedésnek indult az amerikai államkötvények hozama, s a tőzsde enyhén esett. A 10 éves amerikai kötvények hozama 2,93 százalékra emelkedett, múlt hét végén beállított sokéves csúcsa közelébe.

Az elnök beszédének írásos változata szerint úgy fogalmazott, a monetáris politikának egyensúlyoznia kell a között, hogy elkerülje a gazdaság a túlfűtöttség állapotát, ugyanakkor teljesüljenek a kitűzött inflációs célok.

Ami igazán fontos, hogy Powell szerint az amerikai államkötvények elmúlt időszakban tapasztalt hozamemelkedése és a február elején tapasztalt részvénypiaci korrekció nem lesz kedvezőtlen hatással az amerikai gazdaság növekedésére.

A Marketwatch egyik kommentára szerint ugyanakkor a Fed elnök már az első meghallgatásán hibát vétett. Feltettek neki ugyanis egy kérdést, amely szerint mi késztethetné a Fedet a jelenleg várt három kamatemelésnél többre idén. Erre azt válaszolta, hogy a Nyíltpiaci Bizottság minden ülésén megkérdezik a tagokat, hogy szerintük mi lenne a legmegfelelőbb követendő monetáris politika. Ebből alakult ki az a konszenzusos vélemény decemberben, hogy három kamatemelésre lehet idén számítani. Ugyanakkor Powell ezután mondta azt, hogy szerinte jelentősen javultak az amerikai gazdaság kilátásai. Ez arra enged következtetni, hogy a Fed álláspontja változott, eddig ugyanis a Trump-féle adóreformok várható hatásaival kapcsolatban semleges véleményt fogalmaztak meg. Ez a mostani megnyilatkozás viszont arra utal, hogy a vártnál nagyobb hatása lehetett az intézkedéseknek és ez a korábbinál restriktívebb monetáris politika irányába tolhatja el a várakozásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!