Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC de facto vezető országa, Szaúd-Arábia azt fogja javasolni a kartell 14 tagállamának e heti tanácskozásukon, hogy emeljék közös olajkitermelésüket napi egymillió hordóval - adta hírül a CNBC. Khalid al-Falih olajminiszter úgy látja, hogy 2018 második felében a világ jelentős olajhiánnyal nézne szembe e nélkül a változtatás nélkül. El fogjuk engedni a kínálatot, az egymilliós plusz jó célnak tűnik - fogalmazott a miniszter Bécsben, a június 22-ei OPEC-tanácskozás színhelyén.

Ugyanakkor iparági források úgy vélik, hogy a szaúdiak nem kapják meg, amit akarnak, pontosabban, ha ez az alkupozíciójuk, akkor a végeredmény alacsonyabb lesz az egymillió hordós plusznál. A magyarázat: a kartell tagországai nem tudják kellőképpen felpörgetni kitermelésüket, és ezzel exportjukat.

Túl drágává válhat

Ezért aztán valószínűleg 600 és 800 ezer hordó közötti emelést fogadhatnak el. A Fehér Házban elégedetten fogadhatják ezt a hírt is, ugyanis Donald Trump amerikai elnök az elmúlt napokban nemtetszésének adott hangot a magas olajár miatt, ami fékezheti a világgazdaság növekedését. Az észak-amerikai WTI csütörtök délután 66 dollár/hordó fölött, a londoni Brent valamivel 75 dollár/hordó alatt forgott.

A fotó forrása: Hassan Amar/AFP

Az OPEC tanácskozásának témája a szervezet 18 hónapja érvényben lévő kitermeléskorlátozási megállapodásának jövője lesz. A egyezségben részt vevő OPEC-en kívüli országok, főként Oroszország a szaúdiakhoz hasonlóan bővítést javasol, miután ezzel a stratégiával sikerült megszüntetniük a túlkínálatot. Az olajár az elmúlt hetekben emelkedett, így a cél immáron a piac túlfűtötté válásának megelőzése.

Van gátja az áresésnek

Viszont nem biztos, hogy a szaúdi kísérlet sikerrel jár. Az 1 millió hordós növelés ellen van Irán, Irak és a Venezuela is. A dél-amerikai ország súlyos válságban, ők érthető módon nem kérnek az árcsökkenést eredményező kitermelésnövelésből.

Irán a gazdasági szankciók miatt van nehéz helyzetben, amelyeket újra kivetett rá Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, azután, hogy 2015-ben az atommegállapodás részeként visszaengedték őket a globális piacra. A Guardian cikke szerint az ország a világ olajtermelésének 4 százalékát adja, mivel az európai cégek az elmúlt években visszatértek az országba, így érezhető a hiányuk az olajpiacon, amely fokozatosan eleve felhajtja az árakat.

Míg Irak és Algéria amiatt lehet az olaj piacra öntése ellen, mert ők már nem tudják fokozni a kitermelésüket. Vagyis az áresést sehogyan sem tudják már kompenzálni.

A fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!