Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morningstar Investment Management szakértői összeállították a tökéletes ellentét analízisen alapuló befektetési listát, amelyet szaknyelven kontrariánusnak is neveznek. Ezek olyan eszközöket jelentenek, amelyeket aktuálisan nagyon utálnak és kerülnek a befektetők, árfolyamuk ezért megtépázott és rosszul teljesít, de pont amiatt lehetnek vonzók, mert közutálatnak örvendenek.

Ilyen befektetési célpontok lehetnek a Marketwatch tudósítása szerint az orosz részvények, a brit részvények, az európai távközlési szektor, az amerikai államkötvények és az európai energetikai cégek.

Ezért Oroszország

Az orosz részvények és más eszközök kétségtelenül rosszul teljesítettek eddig a hónap során. Az amerikai szankciók miatt amúgy is komoly esésen átesett részvények és a rubel árfolyama is a héten újabb ütést kapott, miután a szíriai vegyi támadásokat követően arról érkeztek hírek, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat léptet életbe.

A dollárban számolt orosz RTS index értéke február végi csúcspontjához képest a múlt hét közepéig közel 25 százalékot estek. Innen ugyan élesen, mintegy 8 százalékkal sikerült felpattannia a mutatónak, azonban még mindig jóval olcsóbbak az orosz papírok, mint másfél hónappal ezelőtt.

Ha félretesszük a társadalmi problémákat, akkor komoly lehetőség van az orosz részvényekben, főleg ha megnézzük, mennyire olcsóak a fejlett piacokon forgó társaikhoz képest. Az orosz cégek komoly nyereség, cash flow és osztaléknövekedésről tudtak beszámolni - mondta Dan Kemp, a cég feltörekvő piacokért felelős befektetési igazgatója.

És ezért Nagy-Britannia

A brit részvényeket a brexittel kapcsolatos aggodalmak miatt régóta nem kedvelik a befektetők, a Bank of America Merrill Lynch legújabb alapkezelői felmérése szerint a fejlett európai részvények közül a brit papírok örvendenek a legkisebb népszerűségnek.

Azonban ezek a bizonytalansági tényezők túl vannak hangoztatva a Morningstar szakértői szerint, s ez a különleges ismertető jegye a jó kontrariánus befektetéseknek.

Az első, amit fel kell ismerni, hogy a brit részvénypiac nem a brit gazdaság. Az FTSE 100-as indexben szereplők cégek profitjának 70 százaléka külföldön keletkezik, látni kell, hogy a brit cégek fundamentumai eddig eléggé ellenállónak bizonyultak a brexit körüli problémákkal szemben - mondta Kemp. Ráadásul az FTSE 100-as index cégeinek nyeresége kezd pozitív fordulatot bemutatni, így volt ez már tavaly is és az idei első negyedévben is, Mindezt úgy, hogy a megelőző öt év folyamán összességében mintegy 20 százalékkal visszaesett.

Az amerikai államkötvények

Azt, hogy miért tartanak a befektetők az amerikai államkötvényektől, közismert. Emelkedő inflációt várnak és emiatt fokozatosan kamatokat emelő Fed-döntésekkel számolnak. A két éves amerikai kötvény hozama 10 éve nem látott magasságba ugrott.

Kemp szerint azonban egy kicsit távolabbról érdemes szemlélni a dolgokat, különösen a rövid távú inflációs adat és a hosszabb lejáratú kötvények hozama közötti összefüggést. Ez a kapcsolat ugyanis szerint historikusan gyenge. Azonban érdemes lenne az amerikai kötvények mögötti fundamentumokat is figyelni, s ebből a szempontból szerinte most az amerikai kötvények jó hozamot kínálnak.

A Morningstar ezen kívül kontrariánus szempontból jó üzletnek véli az európai olajipari cégek és a távközlési társaságok részvényeit is.

A fotó forrása: Mladen Antonov/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!