Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 32 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 127 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 49 ponttal eshet a nyitásban.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 20 százalékos pluszban is állt a hétfői kereskedés első perceiben, miután kiderült, hogy a dróntámadások jelentős károkat okoztak, és több mint felére vetik vissza a szaúdi kőolajkitermelést. Napi 5 millió hordó esik ki, ami a globális olajkitermelés nagyjából 5 százalékának felel meg. A kezdeti pánik és árrobbanás után a piacokat némileg megnyugtatta, hogy Donald Trump amerikai elnök engedélyezte az amerikai stratégiai nyersolajtartalékok megnyitását és felhasználását szükség esetére.

Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 10,51 százalékos pluszban, 66,55 dolláron, a WTI pedig 9,26 százalékos nyereségben, 59,88 dolláron forgott. Eddigi napi csúcsán a Brentet 71,62 dolláron, a WTI-t pedig 63,47 dolláron jegyezték.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés. A hangulatot rontották a vártnál gyengébb kínai makroadatok, amelyek azonban erősítették azokat a reményeket, hogy a pekingi kormány további gazdaságélénkítő döntésekkel rukkol elő.

A tokiói értéktőzsde hétfőn ünnepnap miatt zárva tartott. Az ausztráliai S&P/ASX 200 0,02 százalékos pluszban fejezte be a napot, míg a dél-koreai Kospi 0,45 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,05 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,18 százalékos pluszban állt zárás előtt egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 1,02 százalékos, Indiában 0,36 százalékos, Szingapúrban pedig 0,08 százalékos mínuszban állt az irányadó index.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,71 százalékkal, 1510,15 dollárra nőtt.

Pénteken mérsékelt nyereségekben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,31 százalékos, a DAX-30 index 0,47 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,44 százalékkal, Madridban pedig 0,61 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,34 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,23 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,32 százalékkal kúszott feljebb.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!