Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 82 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 134 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 82 ponttal eshet a nyitásban - írta az MTI.

Délelőtt egy sor európai makroadat lát napvilágot. A sort a francia infláció januári alakulását tükröző adatsor nyitja meg, majd a müncheni ifo gazdaságkutató intézet közzéteszi német üzleti hangulatindexét februárról, az olasz statisztikai hivatal az ipari termelés decemberi és az infláció decemberi adatait, a brit statisztikai hivatal pedig a negyedik negyedéves gazdasági növekedés második becslését közli.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéinek többségén estek az irányadó indexek csütörtökön, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának januári üléséről készült jegyzőkönyv arra engedett következtetni, hogy a döntéshozók márciusban szinte biztosan kamatot emelnek, mivel megítélésük szerint a fiskális ösztönzők a gazdasági növekedés gyorsulását eredményezik, bár az áremelkedés üteme még mindig elmarad a kívánatostól.

A Fed legutóbb decemberben drágította a hitelt, a piaci várakozásoknak megfelelően huszonöt bázisponttal, 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot. A bank erre az évre három kamatemelést jelzett. A piaci szereplők túlnyomó része szinte biztos abban, hogy a Fed márciusban 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett dönt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,63 százalékos mínuszban, 65,01 dolláron, a WTI pedig 0,89 százalékos veszteségben, 61,13 dolláron forgott.

A bitcoin árfolyama emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 10 876,43 dolláron, 4,02 százalékos nyereségben állt.

Szerdán vegyesen zárták a kereskedést a nagy nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,48 százalékkal, 7281,57 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékkal, 5302,17 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,14 százalékkal, 12 470,49 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,16 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,11 százalékkal nőtt, de az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,15 százalékkal csökkent.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!