A kereskedés végén a páneurópai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek 1,7 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,8 százalék veszteséget mutatott.

A nem hivatalos záróadatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,22 százalékkal állt veszteségben, a frankfurti DAX index 1,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,59 százalékkal esett. Madridban 1,62 százalék, Milánóban 1,96 százalék volt az indexveszteség.

Az árfolyamcsökkenés minden gazdasági ágazatra kiterjed, a legnagyobb veszteségnek azonban a banki papírok mellett a technológiai részvények voltak kitéve - írta az MTI.

A technológiai ágazati mutató több mint két százalékkal esett - nem utolsó sorban a Facebook adatkezelési gyakorlata által kiváltott bizalmi válság következményei miatt. A banki papírok ágazati mutatója pedig közel három százalékkal gyengült.

Már a gyenge kezdés mögött is az állt, hogy a tőzsdei befektetők egyre nagyobb aggodalommal tekintenek egy kereskedelmi háború kitörése elé.

Nem javított a befektetői hangulaton, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezeti magánszektor teljesítményének a növekedési üteme márciusban a Markit gazdaságkutató intézet kimutatása szerint. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett bmi 14 havi mélypontra, 55,3 pontra mérséklődött a februári 57,1 pontról, míg az elemzők várakozásának az átlagában 56,7 pont szerepelt.

Az olajár az előző napi nagy emelkedés után lefelé korrigált, miután a Brent nyersolajnak nem sikerült áttörnie a 70 dolláros határt. A Brent ára 0,40 százalékkal hordónként 69,19 dollárra, a WTI ára pedig 0,81 százalékkal 64,64 dollárra csökkent. Az olajár két hét alatt tíz százalékkal emelkedett, így megérett a helyzet némi profitkivételre.

Az eurót 0,24 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2309 dolláron. Az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,39 százalékkal 1326,70 dollárra emelkedett unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!