A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 569,32 ponttal, 2,34 százalékkal, 24 915,07 pontra emelkedett.

Az S&P 500-as mutatója 46,31 ponttal, 1,75 százalékkal gyarapodott, 2695,25 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 148,36 ponttal, 2,13 százalékkal lett több, 7115,88 ponton zárt - írta az MTI.

A Dow Jones egy százalék veszteséggel indult neki a kereskedésnek, majd nap közben két és fél százalékpontnyi széles, csaknem ezer pontot felölelő tartományban ingadozott pozitív és negatív értékek között. Az S&P-500 index kétszázalékos veszteséges kezdés után szintén széles ingadozással járta meg a pozitív és negatív tartományokat. A Nasdaq Composite 0,3 százalék nyereségbe emelkedett a mintegy kétszázalékos nyitáskori veszteségéből.

A Dow Jones és az S&P indexek a pénteken indult nagy árfolyamvesztéssel el is veszítették az év eleje óta gyűjtött nyereségüket. Tizenkét havi távlatban azonban a Dow Jones még a mostani nagy eséssel együtt is 21 százalékos, az S&P index 16 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 23 százalékos nyereséget hordoz.

Az év eleje óta az amerikai indexek rekordot rekordra halmozva nyugtázták a várakozáson felüli negyedik negyedévi tőzsdei eredménybeszámolókat és a gazdasági teljesítmény fellendüléséről tanúskodó makrogazdasági mutatókat.

A pénteken indult részvényeladási hullámot tőzsdei elemzők a piacon felhalmozott árfolyamnyereség kivételét célzó és időnként szükségszerűen bekövetkező technikai korrekciónak tulajdonítják, amire a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan fokozódó inflációs nyomás miatt a múlt héten számottevő mértékben megemelkedett kötvényhozamok adtak okot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!