Magyarország egy 5 és egy 10 éves dolláralapú államkötvényt bocsát ki kedden. Piaci információink szerint 12 milliárd dollár felett állt meg az ajánlati könyv mérete (a két kötvényre együttesen), már délután 4-kor lezárták a könyvet. Az 5 éves dollárkötvény esetében a végleges felár 340 (+/-5) bázispont körül alakult, míg a 10 éves dollárkötvény esetében a felár 350 (+/-5) bázispont lett. Vagyis az előzetes felárakhoz képest minimálisan (5-5 bázisponttal) csökkentek a felárak.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó egyik forrás szerint ezek alapján a magyar állam viszonylag nagy mennyiségben értékesített dollárkötvényt, feltételezése 3 milliárd dollárt találhatott gazdára.

Az érdeklődést természetesen nem lehet "lefordítani" egy az egyben a vételi érdeklődés nagyságára, azonban mindenképpen jelzésértékű a befektetői étvágyra vonatkozóan.

A 2011 márciusi dollárkötvény-kibocsátáskor az ajánlati könyv piaci információk szerint 13-14 milliárd dollár volt.

2010 januárjában pedig 7 milliárd dolláros "kereslettel" jelentkeztek a nemzetközi befektetők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!