"A dolgozók gazdagodni fognak a kapitalistákhoz képest"

A következő 12-24 hónap a bikapiac fináléja lehet, ami addig tart, amíg a bérinfláció látványossá nem válik - véli legújabb blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2017. október 29. vasárnap, 17:45
Fotó: Reuters

Az a véleményem tehát, hogy a következő 10-15 év során az opportunisztikus, és gyakran készpénzben üldögélő stratégiák lesznek a nyerők, viszont most éppen egy átmeneti periódusban vagyunk, amikor a nullkamatok és a QE még tüzelik az eszközárakat, miközben lassan megérkezik a bérinfláció.

Az egész olyan, mint egy tanker fordulása: iszonyú lassan történik a változás, de elkerülhetetlen, és elemi erejű - fogalmazott Zsiday a blogján.

Prognózisa szerit a következő 10-15 évben passzív, statikus befektetésekkel csak negatív reálhozamot lehet majd elérni. Ennek fő oka hogy a jövőben a munkaerő felértékelődik, emelni kell a béreket, ami egyrészt a profitráta csökkenéséhez vezet, másrészt szükségessé teszi a vállalati beruházások növelését, hiszen az egyre dráguló munkaerőt majd nyilván megpróbálják részben gépekkel kiváltani. Eközben azonban az emelkedő bérek emelkedő árakhoz, azaz gyorsuló inflációhoz vezetnek majd, ami magával vonja a kamatemelések szükségességét is. A magasabb kamatszint azonban alacsonyabb árazási mutatókat jelent a részvények számára.

A kötvények szintén nem fognak jól teljesíteni egy emelkedő hozamkörnyezetben, a megtakarítók tehát rosszul járnak, mindenképpen reálveszteséget szenvednek el - véli Zsiday.

Ha pedig a vagyoni egyenlőtlenségek csökkenni fognak, több marad a munkásoknál, a nagy megtakarításokkal rendelkezők pedig vagyoncsökkenést fognak elszenvedni, tehát a dolgozók relatíve gazdagodni fognak a kapitalistákhoz képest - szól a prognózis.

(Képünk illusztráció.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezt-nektek, 2017.10.29 23:17

@hedviga: "Nyilván mindig a sikeres vállalkozásokról hallunk, a becsődöltekről már kevésbé. Ez olyan, mint a plasztikai műtét, mindig csak a jól sikerült plasztikai műtét eredményét láthatjuk, a nem sikerülteket legfeljebb az orvostanhallgatók az orvosi tankönyvekben."

Végre egy dolog ami tényszerű, és amiben egyet is értünk! Valóban nagyon kockázatos dolog egy vállakozást beindítani, főleg a mai világban, ahol csak az lehet befutó és sikeres, akinek kormány, vagy fityesz közeli kapcsolatrendszere van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.29 23:06

A vállalkozás az egy nagyon kockázatos dolog. Rengetegen belebuknak, és lehet, hogy a vagyonukat is elvesztik, amit beleinvesztáltak, sőt utcára is kerülhetnek, az adósok börtönét már meg sem említem. Nyilván mindig a sikeres vállalkozásokról hallunk, a becsődöltekről már kevésbé. Ez olyan, mint a plasztikai műtét, mindig csak a jól sikerült plasztikai műtét eredményét láthatjuk, a nem sikerülteket legfeljebb az orvostanhallgatók az orvosi tankönyvekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.10.29 22:21

"A dolgozók gazdagodni fognak a kapitalistákhoz képest"

Bár így lenne! Marx óta tudjuk, hogy(azzal. hogy az értéktöbbletet zsebreteszi) a tőkés kizsákmányolja a munkást, ezt pedig azóta sem cáfolta meg senki, ez a kapitalizmus egyik alaptétele. Kétszáz éve csupán hullámzások vannak a kizsákmányolás mértékében aszerint, hogy éppen munkaerőhiány vagy -felesleg volt-e.

Ne tévedjünk, ha a munkaerőhiány, a kormány vagy a szakszervezeti mozgalom kikényszerít némi béremelést, a tőketulajdonosok ezzel is csak a profitjuk elenyésző hányadáról mondanak le a dolgozók javára, a haszon döntő része továbbra is az ő zsebükbe vándorol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html