A nagyobb befektetési bankok elemzői már hétfőn jelezték, hogy ügyfeleiket egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy az Európai Központi Bank (ECB) márciusban, az eszközvásárlási programja kifutása után nem hosszabbítja meg azt, hanem fokozatosan leépíti annak mennyiségét. A Bank of America Merrill Lynch szakértői szerint ez veszélyes lehet. Ők ugyan hisznek abban, hogy az európai jegybank márciusban meghosszabbítja a havi 80 milliárd eurónyi eszköz megvásárlásával járó programját, azonban szerintük már az is komoly következményekkel járna, ha a piac elkezdene hinni egy közeli "tapering"-ben.

Emlékezetes, hogy a tapering, azaz szűkítés szó akkor vésődött bele komolyan a befektetők emlékezetébe, amikor Ben Bernanke akkor Fed elnök 2013 megemlítette, a Fed a jövőben fokozatosan csökkenteni fogja akkor futó eszközvásárlási programjának ütemét. A bejelentésre május 22-én került sor és a valódi döntés a csökkentésről csak decemberben született meg. Ennek ellenére a piaci szereplők ettől való félelme komoly eladási hullámot váltott ki, elsősorban a feltörekvő piacokon. Az MSCI Emerging Markets indexe a "tapering" szó elhangzása után egy hónap alatt 15 százalékkal esett.

Tegnap már a Bloomberg hírügynökség is arról írt, hogy ECB-n belüli forrásaik szerint komolyan szóba került a bank döntéshozó testületeiben az eszközvásárlások csökkentése, az első értesüléseik szerint ez havonta 10 milliárd euróval visszaeső ütemet jelentene. Az ECB később közleményben cáfolta a híreket, mondván, a téma nem került szóba a Kormányzótanács legutóbbi ülésén, s így nyilatkozott Mario Draghi ECB elnök is az ülést követő sajtótájékoztatón és az Európai Parlamentben legutóbbi meghallgatásán.

Jelenleg egyébként a piaci szereplők körében is az a konszenzus, hogy az ECB nem hogy kivonulna az eszközvásárlási programból annak jövő márciusi kifutásakor, hanem további, legalább hat hónappal meghosszabbítja azt. Az ECB legkorábban 2017 második felében kezdhet el gondolkodni azon, hogy elkezdje csökkenteni az eszközvásárlás ütemét, de ez egyelőre csak annak az elméleti kérdése, hogy hogyan vonuljon majd vissza a programtól. Ez szerintünk 2018 márciusa előtt nem reális - mondta Marchel Alexandovich, a Jefferies International elemzője a hírügynökségnek.

Az ECB természetesen majd az aktuális, elsősorban inflációs és növekedési adatok fényében fog majd dönteni a program sorsáról. Ebből a szempontból pedig egyelőre nem fenyegeti veszély a programot, hiszen az eurózóna év eleji fellendülése később alábbhagyott, s a legutóbbi adatok már arra utalnak, hogy a Brexit következtében is lassult a növekedés üteme.

A piac mindenesetre lereagálta a pletykákat. Az euró a tegnapi kereskedésben erősödésnek indult a dollárral szemben, míg az amerikai és az európai kötvénypiacokon is hozamemelkedés indult meg, ha nem is drasztikus mértékű, de azért látványos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!