Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hétfőn bejelentette, hogy október 14-vel megváltoztatja a magyar állampapírok forgalmazói szerződéseinek feltételeit.

Az új kondíciók szerint a forgalmazók lakossági állampapírt nem fogadhatnak el fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez, például lombardhitelekhez vagy derivatív ügyletekhez.

Az állam, mint kibocsátó szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást - indokolta a lépést az ÁKK.

A szuperkötvényként ismert MÁP+, a vonzó kamatozása miatt már nagyjából 2 ezer milliárd forint értékben kelt el, de a terméket az utóbbi időben többen kritizálták, többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A gazdasági kormányzat ugyan örül, hogy termék sikere miatt nőtt a belső finanszírozás súlya az állam pénzelésben, viszont a MÁP+-t hamar megtalálták a nyerészkedők is. A különböző konstrukciókon, például pont a sokat kritizált lombardhiteleken keresztül épp az eleve vagyonos rétegek nyerték a befektetéseikkel a legtöbbet. Vagyis épp a termék deklarált célja, a kisbefektetők támogatása nem tud teljesülni.

Nagy Márton, az MNB alelnöke azt is kifogásolta, hogy a lakossági termékek forgalmazását nem teljes egészében az államkincstár végzi, így a bankok forgalmazóként lefölöznek olyan hasznot, amit az állam megspórolhatna.

Az ÁKK mostani szűkszavú bejelentése alapján a szerződési feltételeknek való megfelelést ellenőrizni fogják. Ennek módjáról egyelőre nem árultak el részleteket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!