Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokban növekvő feszültség azonnal gazdasági válsághoz vezethet - mondta Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász a CNBC.com tudósítása szerint. Egy pekingi gazdasági fórumon adott interjújában a szakember meglehetősen keresetlen szavakkal illette az amerikai elnököt. Szerinte Donald Trump pozőr, aki láthatóan élvezi a rivaldafényt, azonban ahogy cselekszik, az teljesen méltatlan az Egyesült Államok elnökéhez.

Shiller szerint az amerikai cégek nincsenek felkészülve arra a lehetőségre, hogy egy kereskedelmi háború kirobbanása esetén az ellátási láncaikból kiessen Kína, szerinte egyszerűen ez a lehetőség nem szerepel üzleti terveikben. Káosz lesz, lelassulnak a fejlesztések, ha az emberek azt gondolják, egy ilyen forgatókönyvnek megvan a lehetősége.

Az elsődleges és azonnali hatás egy gazdasági válság lesz, hiszen a cégek hosszú távon terveznek, munkaerőt és eljárásokat fejlesztenek ki tevékenységükhöz. Azonban ha az importot kilőjük ebből a rendszerből, akkor a cégeknek újra fel kell építeniük ezeket a dolgokat.

Peking pénteken jelentette be, hogy 128 amerikai terméket, mintegy 3 milliárd dollár értékben célozhat meg ellenintézkedéseivel Donald Trump korábbi rendeletére, amely büntetővámot szabott ki az alumínium és acélimportra. Az amerikai elnök ezen kívül bejelentette, hogy mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importra szabna ki büntetővámot. A kínai hatóságok pénteki bejelentésüket egyébként hivatalosan nem hozták kapcsolatba a korábbi amerikai intézkedésekkel - emlékeztet az üzleti portál.

A kínai intézkedésekkel érintett amerikai termékek között szerepel a bor, a friss gyümölcsök, száírott gyümölcsök, vascsövek, módosított etanol és a ginszeng. Ezeket a termékeket 15 százalékos vámmal sújtják, míg az amerikai disznóhús és az újrafeldolgozott alumínium termékek esetében ez 25 százalék lehet.

Shiller úgy véli, az alumíniumra és acélra kivetett amerikai vámnak nem lesz komoly inflációs hatása, nem ez jelenti az igazi problémát. Az intézkedések nyomán eldurvuló retorika Kína és az Egyesült Államok között az, ami recesszióba taszíthatja az amerikai gazdaságot. A hatások szerinte inkább pszichések, hacsak nem lesznek ennél is durvább intézkedések. A Yale egyetemen tanító szakember emlékeztetett arra, hogy a leghíresebb vámháború pont a nagy gazdasági válság idején dúlt, azonban az kimutathatóan akkor nem érintette jelentősen a gazdasági növekedést. Azonban egy ilyen megismétlődése mindenképpen rombolná a bizalmat.

A globális gazdaság az elmúlt hónapokban teljes fordulatszámon pörgött, egy kereskedelmi háború ezt az erős lendületet fékezné le. Ugyanakkor Shiller úgy véli, hogy ha más nem, az időzítés megfelelő lehet arra, hogy valaki támadóbban lépjen fel kereskedelmi érdekei érvényesítése mellett, a gazdaságnak ugyanis a tavalyi erőteljes növekedés miatt most van egy kis kapacitása arra, hogy megeméssze a kedvezőtlen hatásokat. Ha ugyanez történt volna 2009-ben, annak katasztrofális hatásai lehettek volna.

Shiller szerint azonban az időzítésnek kevés köze van a gazdaság állapotához. Trumpot csak az mozgatja, hogy népszerű maradjon, ez a mostani intézkedés sorozat csak annak köszönhető, hogy valami olyasmit akart tenni, ami elnyeri az emberek tetszését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!