Azt jósolják, a válság már rosszabb, mint 2008-ban

Olyan mértékű összeomlásról tanúskodik a befektetői hangulatbank a Bank of America friss alapkezelői felmérése, amire még soha nem volt példa. A pesszimizmus sok esetben még a 2008-as válság mélypontján tapasztaltnál is erősebb, mégsem mernek vételt javasolni, mert a Lehman összeomlását megelőzően is volt már példa arra, hogy mélypontot jelzett a felmérés.
Lovas-Romváry András, 2020. március 19. csütörtök, 11:36
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Ha az S&P 500-as részvényindex elmúlt hetekben mutatott mélyrepülése nem lenne elég jel erre, a Bank of America friss alapkezelői felmérése is megerősíti, hogy a befektetői hangulat teljesen összeomlott. A 207, összesen 571 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakember megkérdezésével készített anyag szerint február óta akkorát zuhantak a szakemberek a piacok várható teljesítményére vonatkozó várakozásai, amire a felmérés jó 20 éves történetében még sosem volt példa.

A Bank of America elemzői szerint a saját maguk által kifejlesztett hangulatindikátor mostanra már akkora pesszimizmust tükröz, ami egyértelmű vételi szignál kellene legyen modelljeik szerint, ha valaki hisz az ellentét analízisben. Azonban a bank elemzői is figyelmeztetnek arra, hogy ezúttal ez nem vehető egyértelmű vételi jelzésként, mivel volt már rá példa, hogy a szélsőségesen pesszimista hangulat nem jelezte a piac alját. Például ez alapján 2008 júliusában is be kellett volna vásárolni részvényekből, két hónappal a Lehman Brothers csődje előtt, amely az addigi jelzálogpiaci válságot globális pénzügyi válságba fordította.

Az egész világ fékez

A globális gazdaság növekedésére vonatkozó várakozásokban még sosem regisztráltak ekkora zuhanást 1994 óta. Februárban még a válaszadók nettó 18 százaléka úgy gondolta, hogy a világgazdaság a következő 12 hónapban növekedésre lesz képes, most már nettó 49 százalék visszaesést vár. A zuhanó árfolyamok természetesen azt jelentik, hogy a befektetők eladnak, s valóban. A felmérés történetében a negyedik legnagyobb növekedést lehetett tapasztalni a kezelt portfóliók készpénzállományában. Ez az átlagos 4 százalékos szintről 5,1 százalékra ugrott.

A részvények kálváriája is jól nyomon követhető a portfóliókon. A megkérdezettek körében ugyanis a részvényeket benchmarkjukhoz képest felülsúlyozók aránya a februári nettó 37 százalékról 2 százalékra zuhant. A szakértők többsége szerint pont arra van szüksége a gazdaságnak, amit az érintett országok kormányai folyamatosan bejelentenek, mégpedig jelentős fiskális élénkítésre. Nettó 62 százalékuk szerint ugyanis az túlságosan is megszorító, ilyen magas arányra még sosem volt példa.

Szintén nem volt még példa arra, hogy ilyen sokan gondolják úgy, hogy a vállalatok adósságállománya túl magas, nettó 62 százalék volt ezen a véleményen, s 2009 júniusa óta nem látott arányban szeretnék azt a befektetők, hogy a cégek csökkentsék hitelállományuk nagyságát.

A járvány mindent felülír

Február óta egyértelműen az első számú piaci kockázattá lépett elő a megkérdezettek szerint a koronavírus-járvány alakulása, de ott szerepel a kockázatok között az amerikai elnökválasztás várható kimenetele, a monetáris politika hatástalansága és a kötvénypiaci buborék esetleges kipukkadása is.

Az elemzés készítői megismétlik, hogy a tőkepiaci környezet megérett egy pozitív fordulatra a piacokon. A világ jegybankjai idén eddig összesen 31 kamatvágást hajtottak végre és 4 ezer milliárd dollárnyi pótlólagos likviditást ígértek a globális pénzügyi rendszerbe pumpálni.

Eközben 2 ezer milliárd dollárt meghaladó értékben jelentettek be addig a világ kormányai fiskális élénkítő és segélycsomagokat, a befektetői hangulat és pozicionáltság pedig a legmélyebb pánikidőszakokra jellemző szinteket ért el. A Bank of America elemzői a jelek szerint csak azért nem mernek vételre biztatni mindenkit, mert ott lebeg előttük 2008 negatív példája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2020.03.23 10:57

@Warlock: " VOLT... Reményeim szerint minden múltidő."

Bízzunk benne, hogy neked lesz igazad.
Abban egészen biztos vagyok, hogy én már nem élem meg, hogy itt végre egy tisztességes, technokrata gondolkodású nagykoalíció jön létre.

Néhai professzorom gyakran említette a műegyetemen:" minden teremtő mérnöki munka kompromisszumok eredménye. A minőséget a kompromisszum kötés szintje határozza meg. "

Ezt kellene elérni össztársadalmi szinten. Akkor talán összehoztok egy élhető országot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.22 20:55

@Abbe: "A diákok pontosan tudják, hogy a követelményszintet évről évre lejjebb viszik,"

Mivel egyre gyengébb képességűek. Ez viszont az én szakmám, hadd ne menjek bele mi történik akkor, ha egy faj túlszaporodik (mint az ember a Földön), hogy kezd el korcsosulni a genetika, és satnyulni a generációk.

"Ők azt mondják, minek gürcöljenek, ha kevesebb strapával is jól lehet élni."

Lehetett kedves Abbe, lehetETT! Múlt....

"És példa van előttük dögivel."

VOLT... Reményeim szerint minden múltidő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2020.03.21 17:48

@Warlock: Üdv Neked. Nem vagyok "igazi"tanár, villamosmérnökként mentem nyugdíjba egy mérnökirodából. Megkerestek a technikumból, hogy kellene egy olyan ember aki villamos berendezést tervezett is,és nem csak képen látott...
Hát így lettem óraadó, de ez lényegtelen.

A helyzet a következő. A diákok pontosan tudják, hogy a követelményszintet évről évre lejjebb viszik, mert ha sok a bukás nincs tanuló, ha nincs tanuló nem kell sem tanár sem iskola igazgató. Mivel az állami dotáció az osztályok számától - a tanulói létszámtól - függ a gondolatot majd befejezed:)))

Az egyetemen sem sokkal jobb a helyzet. Megkértek, hogy ugorjak be külső konzulensnek, mert egy kolléga megbetegedett. Kézhez kaptam a szakdolgozatot és megdöbbentem. Szakmailag nem sok gond volt vele, de minősíthetetlen volt a helyesírása. Szóvá tettem, erre a jelölt közölte, nincs ezzel semmi gond szerinte így is beadható. Mondtam, hogy ebben a formában nem írom alá a művet. Kijavította, de forrt benne az indulat.

Mint írod a lustaság és a szellemi kapacitás hiánya a probléma oka.
Ők azt mondják, minek gürcöljenek, ha kevesebb strapával is jól lehet élni.
És példa van előttük dögivel.

Valahol itt kezdődik a cégek és kisvállalkozások munkaerő gondja.
Megoldást ne igazán várj tőlem, legfeljebb csatlakozom hozzád reményileg:)))

Vírus mentes szép estét kívánokAz összes többi ebből következik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.03.20 23:05

@halacska40: megtudtuk, hogy a kisköcsög vezeti az áramot. Halleluja. Személy szerint eddig is sejtettem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.03.20 22:46

@terabit: Némáá a kis homokos a szájára vett:)) Seftes:) El kell,hogy keserítselek,mert ősidők óta az energia-iparban dolgozom. Mellette foglalkozom befektetésekkel,ingatlankiadásokkal. Most már mindent tudsz,nem halsz meg hülyén:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html