Csak a drog nagyobb biznisz Mészáros Lőrincnél

A Bloomberg szerint kedden még a világ leggyorsabban növekvő tőzsdei vállalata volt a Konzum, a részvényárfolyama az év eleje óta az ötvenszeresére ugrott. Azóta annyit esett, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó céget egy kannabiszban utazó vállalat felülmúlta. Európában viszont még mindig a magyar társaság a király.
Szabó Dániel, 2017. július 26. szerda, 14:30
Fotó: MTI Fotó

Három elemző is megtagadta, hogy véleményt mondjon a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. tőzsdei szerepléséről, mert átláthatatlannak tartja a céget. A Bloomberg szerint mégis ez a világ legjobban teljesítő tőzsdei vállalkozása, amely mögött az üzleti portál egy korrupt rezsimet és Orbán Viktor miniszterelnök üzleti érdekeit sejteti.

A világsajtó ugyan felkapta a Konzum sikerét, de csak hétfő estig volt a világ trónján a Konzum: akkor még 3147 százalékkal ért többet, mint amikor az idén elkezdődött a tőzsdei kereskedése. Azóta a magyar vállalatcsoport árfolyama annyit esett, hogy már csak 2322 százalékkal jegyzik magasabban, mint az év elején.

Ez nagyjából a háromnegyede annak, mint amennyit a július 12-i csúcson ért. Akkor éves maximumán, 3178 forintért vették a papírokat, mintegy 5 ezer százalékkal ért többet, mint januárban. A rally akkor kezdődött, amikor idén februárban kiderült, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja felbukkant a cég tulajdonosai között. Majd május végén az lökte meg az árfolyamot, hogy kiderült, a Konzumhoz köthető tőkealap közvetett részesedést szerzett Magyarország ötödik legnagyobb kereskedelmi bankjában, az MKB Bankban.

Felszálló füst

A világ piacain viszont még a júliusi csúcs sem számított a legnagyobbnak: a sokoldalú Mészáros Lőrinc üzleténél akad egy még nagyobb, ez pedig az egyre több helyen legálissá váló marihuána.

Forrás: FT.com/Napi.hu

Az amerikai Cannabis Wheaton cég papírjai a május 5-i csúcson 6300 százalékkal értek többet, mint januárban. Azóta lanyha esésben van, a keddi záróárfolyam már csak 2990 százalékkal volt drágább. Tehát úgy előzött, hogy kevesebbet esett az árfolyama, mint az illikvidből lett magyar sztárrészvényé.

A Cannabis Wheaton részvényeinek szárnyalása éppen egybeesik azzal, hogy az Egyesült Államokban egyre több államban legalizálták az orvosi és a rekreációs célú fűfogyasztást. Továbbá április elején engedélyezték a szabályozó hatóságok, hogy az egészségügyi felhasználású marihuána ETF alapjaiba fektessenek a befektetők.

A Horizons ETF Management volt az első marihuánával kapcsolatos tőzsdén jegyzett ezek közül, amelynek az árfolyama négy kereskedési nap alatt 17,8 százalékkal drágult. Az orvosi marihuána iparág tavaly 6,7 milliárd dolláros bevételt hozott az Egyesült Államoknak, az elkövetkező tíz évben a Cowen & Co. kannabiszkutató vállalat 50 milliárd dolláros árbevételre számít.

Európában még nem volt trónfosztás

Bár a világon a fűdömping átvette az első helyet, Európában a Konzum még jó ideig tarthatja a vezető helyét, a Portfolio.hu összesítése szerint a második leggyorsabban dráguló papír, a Better Capital árfolyama "csak" 713 százalékkal árult. Érdekesség, hogy a negyedik helyen a másik Mészáros-érdekeltség, az Opimus Nyrt. áll.

A címlapképen Mészáros Lőrinc és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter láthatók a Visonta Kft. búzakeményítő-üzemének alapkőletételén. (Forrás: MTI Fotó/Komka Péter)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2017.07.27 12:16

Mészáros papírjainak tőzsdei szárnyalása akár közgazdasági, üzleti zsenialitásból is adódhatna.
De nem Magyarországon. Itt még a lúzerek is gondolkozás nélkül vásárolják a cégeinek a papírjait, eszementen felnyomva az áraikat - még akkkor is, ha korábban döglöttek voltak is azok.
Világos, hogy Magyarországon közismert: a gázszerelő Orbán fő strómanja, tehát az általa részben vagy teljesen megszerzett cégekbe ömleni fog az állami támogatás, és sorra fogja nyerni a brutálisan túlárazott közbeszerzéseket. Mindezt a mi pénzünkből, amit valószínűleg senki sem ellopatási céllal fizetett be különböző címen a költségvetésbe.
A hívatkozott kisbefektetők csak a miniszterelnöki szintű korrupció nyereségéből szeretnének egy picikét részesedni, mintegy kármentésként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.07.27 08:38

pénztároslőrinc maga a drog és az ország sunyi aljas mészárosa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.27 08:23

Csak egy biztos, nem vagyunk a szabad vállalkozások hazája, annál inkább a korrupcióé. ebből még ország nem épült fel, csak tönkrement! A szabad sajtó nélkül nem is lesz. Lehet, hogy az újságírók ilyenek vagy olyanok, de pontosan azért kellenek, hogy a disznóságokat cselekvőkben legyen valami félsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.07.27 07:32

@lomb: Szervusz sötét droid.

Na akkor sorjában:

"Van annak valami diszkrét bája, amikor a pofátlan tolvaj (meglopja az "alkalmazottait" - ha vannak - és sír-rí, hogy kevés a melós) lepofátlantolvajozza a másikat. "

Hazudsz... Nálunk senki sem lopja meg az alkalmazottakat, és nem sírunk-rívunk, maximum véleményt formálunk a munkaerőpiac helyzetéről. Annak viszont tényleg van diszkrét bája, amikor valaki folyamatosan lecsicskáz másokat, kvázi minden kommentjében, noha ő a legnagyobb csicska a világon... a fidesz fizetett bértroll csicskája... aranyos mi? Magadra ismersz, vén bohóc?

"Az azonban tetszik, hogy két illen agybajnoknak, mint maga és krax, egymásnak ellentmondó ideája van. Döntsék el, kettőjük közül ki hazudik? Szerintem mind a ketten böszmekövetők!"

Annak is van egy diszkrét bája, mikor az ember idiótákkal (értsd: te, krax és a többi hozzátok hasonló bérkommentelő mindkét oldalon) próbálja megértetni, hogy ti vagytok a kisebbség, az emberek nagyrésze utál minden politikust, és mindent ami politikával kapcsolatos (értsd: a bértrollokat is), és szabadon, kötetlenül osztja mindkét idióta felet (gyk: én).

Annak is van egy diszkrét bája, mikor a fideszdroid (gyk: te) leböszméz ezért, a másik oldal meg lefideszdroidozik. Nevetséges és buta vagy, a többi bérkommentátor társaddal együtt, a társadalom szégyene, haszontalan naplopó....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.07.27 00:52

@lomb: "Ennek a - maga által lesajnált - gázszerelőnek a liberálbolsevik csicskák uralkodása idején keletkezett kb. 7 milliárdos vagyona. "

Mar megint hazudozol te fideszdroid? A felcsuti meszarosnak 2010 elott szinte semmije nem volt, csak egy kis gazszerelo vallalkozasa, azota meg 100 milliardokat szedett ossze. Kicsit sem gyanus, foleg a hozzad hasonlo hazudozo fidiotaknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html