A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 227,57 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 38 891,24 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 25,2 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A részvénypiac vegyes képet mutatott, a négy vezető részvény közül a Mol és az OTP ára emelkedett, a Richteré és a Magyar Telekomé csökkent - mondta Kiss Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. private banking üzletkötője az MTI-nek. A legjobb teljesítményt az OTP nyújtotta, a nap vesztese pedig a Richter volt. A BUX több mint fél százalékos emelkedésével felülteljesítő volt a nyugat-európai piacokhoz képest.

A Mol 8 forinttal, 0,27 százalékkal 3012 forintra erősödött, 5,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 240 forinttal, 2,09 százalékkal 11 730 forintra nőtt, forgalmuk 13 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,45 százalékkal 443,50 forintra csökkent, forgalma 600,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 1,50 százalékkal 5570 forintra esett, forgalmuk 3,9 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3956,03 ponton zárt szerdán, ez 2,12 pontos, 0,05 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Vegyes zárás a főbb európai tőzsdéken

Vegyes kezdés után az amerikai árfolyamokat követve veszteségbe fordultak, majd vegyesen, de többségében veszteséggel végeztek szerdán a főbb európai tőzsdeindexek - írta az MTI.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,2 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,1 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,1 százalékkal csökkent.

A nem hivatalos záróadatok szerint a londoni FTSE-100 index 0,07 százalékkal emelkedett az európai kereskedési idő végére. Frankfurtban a DAX index 0,11 százalékkal emelkedett, Párizsban a CAC-40 index 0,04 százalékkal csökkent. A madridi index 0,02 százalékkal, a milánói 0,99 százalékkal végzett alacsonyabban.

Az árfolyamok az európai piacokon is az amerikai tőzsdéken bekövetkezett fordulattal párhuzamosan indultak lefelé. Az erősödéssel kezdő amerikai tőzsdeindexek az európai kereskedési idő végére már fél és egy százaléknyi veszteségben jártak.

Szerdán az amerikai és európai árfolyamcsökkenés és az azt megelőző árfolyamemelkedés is Kínával volt összefüggésbe hozható. Piaci értesülések szerint ugyanis Donald Trump amerikai elnök vámot készül kivetni 60 milliárd dollár értékű kínai importra.

Az árfolyamcsökkenésnek szinte csak a nyersanyagipari vállalatok nem estek áldozatul szerdán, mégpedig a kínai ipari termelés nem várt mértékű év eleji emelkedésének köszönhetően. A kínai ipari termelés 7,2 százalékkal nőtt az idei első két hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Az olajár szerdai emelkedése is a kínai ipari termelés növekedésére és az ebből leszűrhető olajkereslet-növekedési kilátásra volt visszavezethető. Az európai záráskor a Brent nyersolaj ára 0,23 százalékkal állt magasabban hordónként 64,79 dolláron, a WTI ára pedig 0,25 százalékkal magasabban 60,86 dolláron.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2372 dolláron az európai kereskedési idő végén. Az arany ára 0,15 százalékkal 1325,10 dollárra csökkent unciánként.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!