Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Meddig engedi még a Magyar Nemzeti Bank gyengülni a forintot?" - tette fel a kérdést Matolcsy György jegybankelnöknek Tóth Bertalan MSZP-s képviselő. A képviselő kérdésében azt is firtatta, érdemes-e felkészülnie a lakosságnak a 340 vagy 350 forintos euróárfolyamra. A kérdésnek külön aktualitást ad, hogy ma is történelmi mélypont közelében, 331,7 forint körül járt az euró ára.

A forint árfolyama az euróval szemben augusztus 28-án lépte át a 330 forintos lélektani határt, a dollárral szemben is közel került a mindenkori 302,5 forintos mélyponthoz. A képviselő által feltett kérdés óta ezt a szintet át is lépte a keresztárfolyam. Tóth Bertalan felhívta a figyelmet arra, hogy a tendenciák egyre jobban megkérdőjelezik az idei évi költségvetés egyes alapfelvetéseit, hiszen az Országgyűlés a 2019-es büdzsét úgy fogadta el, hogy december 31-én 311,3 forint/euró és 264,8 forint/amerikai dollár árfolyammal számolt, ami csak radikális forinterősödés és optimizmus esetén tartható reálisnak.

Az MNB a körülmények ellenére eddig azt kommunikálta, hogy "nincs hivatalos árfolyamcélja". A képviselő azt szerette volna megtudni, változott-e ez azóta? Ha pedig nem, akkor meddig engedi még gyengülni a jegybak a forintot?

Matolcsy György válasza nem hozott meglepetést. "A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása" - írta. A jegybanknak ennek megfelelően nincs árfolyamcélja. Matolcsy azt is hangsúlyozta, a jegybank nem kommentálja a forint árfolyamának rövid távú alakulásával kapcsolatos kérdéseket. A Monetáris Tanács minden, a makrogazdasági és pénzpiaci környezetben bekövetkezett változást az inflációs folyamatokra és az inflációs cél fenntartható elérésére gyakorolt hatása alapján értékel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!