Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég részvényének kibocsátási árfolyama 17 hongkongi dollár (1 HKD=34,93 forint) volt, a hétfői kereskedés két százalékos mínuszban indult, a cég papírjának az árfolyama 16 hongkongi dollárig csúszott le, majd a napot 16,80 dolláron zárta.

Az árfolyamcsökkenést a szakértők azzal magyarázták, hogy a Xiaomi a 17-22 hongkongi dolláros jegyzési ár alsó határán árazta be a kibocsátást, bevétele emiatt elmaradt a várttól, miközben tovább húzódik részvénykibocsátása a szárazföldi Kínában.

A Xiaomi eredetileg 10 milliárd dollár értékben akart tőkét emelni egy hongkongi és egy kínai értékpapírpiaci kibocsátással, az utóbbi tervet azonban a kínai értékpapír felügyelettel kialakult vita miatt végül elhalasztották.

A gyenge bemutatkozás ellenére a Xiaomi részvénykibocsátása volt a legnagyobb a hongkongi börzén 2016 óta.

A 2010-ben alapított Xiaomi 2017-re már a világ negyedik legnagyobb okostelefon gyártójává nőtte ki magát. Tavaly a globális okostelefon forgalom kismértékű csökkenése ellenére is több mint megduplázta eladásait.

A Xiaomi a tavalyi évet 43,89 milliárd jüan (6,9 milliárd dollár, 1 jüan=41,43 forint) veszteséggel zárta, az egyszeri tételek nélkül azonban 5,36 milliárd jüan nyereséget ért el. A cég tavalyi bevétele 67 százalékkal, 114,6 milliárd jüanra (18 milliárd dollár) emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!