Hatalmas siker a magyar dollárkötvény

Az előzetesen vártnál jóval több magyar devizakötvényt vennének a piacon, már 9 milliárd dollárnyi ajánlatot nyújtottak be az öt- és tízéves papírokra - értesült a Napi Gazdaság. A jegyzést még nem zárták le, de a jelek szerint a megcélzottnál olcsóbban tudja majd finanszírozni magát Magyarország.
Beke Károly, 2013. február 12. kedd, 15:09
Fotó: Napi.hu

Kora délutánig 9 milliárd dollár értékben nyújtottak be ajánlatokat a befektetők a reggel meghirdetett dollárkötvényekre - tudta meg a Napi Gazdaság. A könyvet egyelőre nem zárták le, tovább gyűjtik az ajánlatokat, de a jelek szerint az eredetileg tervezettnél alacsonyabb hozam mellett mehetnek el a devizakötvények a nagy érdeklődésre tekintettel. Várhatóan délután lezárják a könyveket.

Mint már reggel megírtuk, öt- és tízéves dollárkötvényeket bocsát ki Magyarország, előzetesen a rövidebb futamidő esetében 345, a hosszabb esetében pedig 355 bázispontos felárat határoztak meg a hasonló amerikai kötvények felett. A mostani körülmények között az ötéves papírokra ez 4,3 százalékos, a tízévesekre pedig 5,5 százalékos hozamot jelentene.

Javul a magyar csődkockázat Londonban

Az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama a délutáni londoni kereskedésben 290-290,6 bázispont környékén mozgott - mondták az S&P Capital IQ elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek a magyar dollárkötvény-ajánlat keddi bejelentése után. Egy héttel ezelőtt, a múlt kedden 303 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mérte az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 290 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 13 ezer euróval olcsóbban, mint egy hete.

Egy évvel ezelőtt, 2012 elején még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most mintegy 460 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján a jelenlegi magyar CDS-középárfolyam azt mutatja, hogy a piac körülbelül 18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál.

"A kormány feltöltené a tartalékokat a jövőre esedékes választások előtt"

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a dollárkötvény-kibocsátási ajánlat keddi bejelentését kommentálva megerősítette azt az előrejelzését, hogy "nagyon nagy" összegű kibocsátás várható, mivel a magyar kormány nyilván szeretné feltölteni a tartalékokat a jövőre esedékes választások előtt.

Ash szerint ugyanakkor az EU túlzottdeficit-eljárása miatt továbbra is korlátozott a költségvetési mozgástér a választások előtti esetleges lazításra. Ha azonban a kormány reményeinek megfelelően az EU az idén megszünteti ezt az eljárást Magyarországgal szemben, akkor az idei második félévtől már nagyobb lehetőség kínálkozhat a költségvetési politika lazítására - vélekedett a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Timothy Ash szerint mindazonáltal a lehetőségek között van az is, hogy Brüsszel "megpróbálja elhúzni a dolgokat" a procedúra megszüntetésével kapcsolatban, éppen abban a reményben, hogy ezzel valamennyire rögzíteni tudja a magyar költségvetési politikát a választások előtt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2013.02.14 17:41

Persze, szasza, persze... a szocik miatt vettünk fel az elérhetőnél háromszor drágább hitelt... már megint.

A kormányváltás óta nőtt az államadósság, meredeken nőtt az adósságszolgálat, a GDP ellenben negyedéves alapon 3,5 %-kal csökkent. A munkanélküliséget a válságban elért szinten stabilizálta a forradalmi kormány, a devizahiteleseket bedöntötte. A migrációt felgyorsította, a beruházási rátát történelmi mélypontra szorította. A jogállamot feldúlta, a tartalékokat felélte.

Még három év sem telt el a forradalmi kormányzásból, elképesztő eredménylista...

Ugye, emlékszel? Már két évvel ezelőtt beszéltünk erről: ha így haladunk tovább, az idióta orbánmatolcsynak csak a sárdobálás marad a 2014-es kampányra. 4 év kétharmados kormányzás valós eredmények nélkül - ilyet más kormányok még nem tudtak produkálni...
(Egyébként ha minden mások miatt van, akkor vajon minek tarjuk a forradalmi kormányt?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.14 16:40

@pro libertate:
"Csoda, ha folyamatosan nő az állami adósságszolgálat (is)?"

Nem csoda, hisz a szocik 130%-al növelték az államadósságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.02.14 14:26

IMF hitel és e között annyi a különbség, hogy ez magasabb kamattal számolt hitel, szabad felhasználásra. Az IMF alacsonyabb kamatozású, kötöttebb hitel, ráadásul folyamatos kontroll alatt tartva a hitel felvevője. Kevesen vagyunk, akik magánemberként az utóbbit választanánk, főleg úgy, hogy valójában személyes felelősségem akkor sincs, ha sosem tudom visszaadni.
A tapsikolók figyelmét elkerülte egy apró részlet. Ezzel nem csökken az adósságállományunk.
Egyébként meg majdnem teljesen mindegy kitől veszünk fel hitelt. A gondok ott kezdődnek, hogy mire használjuk fel. Ha feléljük, ellopjuk, stb, akkor lényegtelen kitől vettük fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.14 14:06

@ingyen: Miért nem örül annak, hogy olyan erős a magyar gazdaság, a MAGYAR ÁLLAM (!!!!!), hogy a ronda pénzkereskedőknek ki tud fizetni közvetítési díjként íz- avgy százmillió dollárokat, s a még randább tőkéseknek az amerika kamatnál vagy 3-4 %-kal is többet.

Erősek vagyunk, hadd tuggya meg mindenki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2013.02.14 13:58

@coni: Nem kell ahhoz a Fidesz, megcáfolom én.
40%-os a deviza hányad, amikor gyenge a HUF növekedéssel íjjesztgetnek, amikor erős a HUF akkor meg kúsban vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html