Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2018 júniusában publikálta a 2022-ig tartó időszakra vonatkozó stratégiáját. E szerint a vállalat a következő években dinamikus bővüléssel, elsősorban A-kategóriás, prémium irodaházak, valamint kiskereskedelmi ingatlanok akvizíciójával és fejlesztésével hozna létre a befektetők számára hosszú távon is jelentős hozamot és stabil cash flow-t biztosító ingatlanportfóliót - írta a társaság közleményében.

A stratégia megvalósítása jól haladt a tavalyi év második felében. 2018-ban több mint kétszeresére, 18-ról 41-re nőtt saját ingatlanainak száma. Ezzel együtt a bruttó kiadható terület 47 százalékkal, közel 63 ezer négyzetméterről 93 ezer négyzetméterre emelkedett.

A társaság többek között az Erste Alapkezelő Zrt.-től 14,5 millió euróért akvirált 18 kiskereskedelmi ingatlant, amelyeket a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bérel. Megszerezte továbbá Pro-Mot Hungária Kft. 75 százalékos üzletrészét, amivel a balatonvilágosi Club Aliga 37 hektár területű részének közvetett tulajdonjoga, valamint a fennmaradó tíz hektárnyi terület vagyonkezelői joga a társaság érdekeltségi körébe került. Az adásvétel értéke meghaladta a 14,1 millió eurót (mintegy 4,5 milliárd forint); a tranzakció 2019. január 28-án zárult.

Az ingatlan-bérbeadásból származó árbevétel a stratégiában szereplő prognózis szerint a 2019-ben is jelentősen növekedhet - közölte az Appeninn.

"A budapesti irodapiac növekedése, a kiskereskedelmi forgalom bővülése, valamint a kedvező finanszírozási környezet nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a következő években hosszú távon is jövedelmező ingatlanportfóliót alakítsunk ki - mind a méret, mind a minőség tekintetében. A nyáron kitűzött időarányos célok megvalósításával jól állunk, előreláthatólag a 2018-as és a 2019-es pénzügyi években is teljesíteni tudjuk azokat" - mondta Tomcsányi Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója.

A Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. tavaly augusztusban vásárolta be magát az Appeninnbe, amelynek legnagyobb részvényese a Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó fémjelezte Konzum-csoport.

Az Appeninn 5 százalékot meghaladó tulajdonosai*
NévTulajdoni hányad (%)Részvény (darab)
BDPST Zrt.20,299 616 096
Konzum Nyrt.18,78 860 027
Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap13,596 436 874
OTP Ingatlanbefektetési Alap5,112 420 372
Közkézhányad42,31
*2019. február 1-jei állapot szerint,Forrás: BÉT

Az Appeninn közleménye szerint a budapesti tőzsdén jegyzett társaság "Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társasága. Ingatlanportfólióját folyamatosan bővíti a budapesti A-kategóriás ingatlanok piacán, valamint a hazai és a régiós kiskereskedelmi piacon mind felvásárlások, mind saját fejlesztések révén. Az Appeninnt többek között tőkepiac-orientált, transzparens működése is megkülönbözteti versenytársaitól, a magán- és intézményi befektetők számára pedig skálázható és diverzifikált belépési lehetőséget jelent a kereskedelmi ingatlanpiacra."

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!