Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump múlt heti kijelentésére, amely szerint szeptembertől újabb 300 milliárd dollárnyi kínai árura készül extra 10 százalékos vámot kivetni jelentősen gyengülni kezdett a kínai jüan árfolyama az amerikai dollárral szemben. A dollár/jüan árfolyam a hongkongi kereskedésben 2008 óta első ízben átlépte a 7-es szintet, s a kínai jegybank olyan alacsonyan határozta meg saját fixingjét, amire tavaly december óta nem volt példa - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A farmereken csattanhat az ostor

Az amerikai elnök múlt heti bejelentése eléggé sokkolta a kínai vezetést a hírügynökség beszámolója szerint, amely a tárgyalások újraindulását követően a helyzet valamekkora mértékű enyhülésére számított. A jüan árfolyamának elengedése mellett a kínaiak más válaszlépést is tettek a hét végén, a kínai kormány ugyanis felszólította a kínai állami tulajdonú vállalatokat, hogy hagyjanak fel az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásával. A lépéssel elvileg az amerikai mezőgazdasági termelést tudnák kellemetlenebb helyzetbe hozni, s azt remélik, hogy a mezőgazdasági termeléstől függő amerikai farmerek körében lenne annak kedvezőtlen hatása, amely Trump-elnök egyik komoly szavazóbázisát jelenti.

Hszi Csin-ping kínai elnök egyébként a napokban találkozik a kínai pártvezetés tagjaival egy tengerparti városkában, s itt vélhetően nőni fog rajta a nyomás, hogy keményebb álláspontot képviseljen Amerikával szemben. Erre utaltak a hétfőn megjelent nagyobb kínai lapok vezércikkei is, amelyek a Bloomberg szerint szintén azt sürgették, hogy a kínai elnök utasítson vissza bármely olyan megegyezést az Egyesült Államokkal, amely részét képezné akár a kereskedelmi korlátozások fenntartása, akár a kínai nagyvállalatok feletti állami ellenőrzés csökkenése.

Kétélű fegyver

A jüan elengedését ugyanakkor kétélű fegyvernek tartják a megkérdezett elemzők. Emlékeztetnek arra, hogy 2015-ben a jüan gyengülése egy komolyabb tőkekivonási hullámot indított el az ázsiai országban, igaz, a most érvényben lévő szigorúbb, a tőkemozgások ellenőrzéséről szóló szabályok talán meg tudnak gátolni egy újabb ilyen hullámot.

A másik, amitől a piaci szereplők tartanak, hogy a jüan gyengülése újabb válaszlépésekre ösztönzi majd az amerikai felet. Trump a múltban már többször vádolta azzal a kínai vezetést, hogy a devizaárfolyam mesterséges gyengítésével tisztességtelen előnyhöz kívánja juttatni a kínai gazdaságot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!