Eltörölték a különadót: nagyon sokat kerestek a brókerek

Hosszú évek lobbija után az idéntől már nem fizetnek különadót a befektetési vállalkozások. Rekordprofitot hozott az első negyedév.
Herman Bernadett, 2019. május 24. péntek, 13:20
Fotó: AFP

Az idéntől nem terheli különadó a brókercégeket. Meg is lett az eredménye ennek. A befektetési vállalkozások nettó nyeresége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint meghaladta a 3,4 milliárd forintot, ez 142 százalékkal magasabb a tavalyinál, és a 2003 óta közölt statisztika szerint eddig ez volt a legerősebb első három havi profit.

Az üzemi eredmény nem nőtt ennyivel, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye csupán 8 százalékkal emelkedett 6,08 milliárd forintra. A tavalyinál több lehetett a megbízás, a befektetési szolgáltatásokból származó bevétel ugyanis csaknem 13 százalékkal 14,46 milliárd forintra emelkedett.

Nőtt a forgalom

A bizományosi tevékenységből származó bevétel valamelyest csökkent, a kereskedési bevételek viszont jól megugrottak, 27 százalékkal 6,9 milliárd forintra emelkedtek. Ez azt jelezheti, hogy az ügyfelek az emelkedő tőzsdei árfolyamok láttán több megbízást adhattak. Az értékpapír-forgalomba-hozatalból, a letétkezelésből és az egyéb befektetési szolgáltatási tevékenységből is jóval több folyt be, mint tavaly.

A befektetési szolgáltatási tevékenység, vagyis az alaptevékenységek kiadásai 16,3 százalékkal 8,38 milliárd forintra emelkedtek. Sokat kerestek a társaságok az úgynevezett egyéb bevétel soron, ez a tavalyi több mint 13-szorosa, 13,25 milliárd forint lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.24 18:05

Helyes. Kevesebb adó és bürokrácia, nagyobb adóbevétel és jobban pörgő gazdaság, nagyobb jólét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html