Tegnap ez Európai Parlament elnöke jelentette be, hogy csatlakoznak brit és amerikai kollégáikhoz, s megvizsgálják a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég tevékenységéről szóló beszámolókat, s azt is, hogy az Amerikában kipattant ügyhöz hasonlóan nem éltek-e vissza uniós állampolgárok adataival is - írja összefoglalójában a Financial Times. Az ügy lényege, hogy a vádak szerint a Donald Trump elnök kampányát segítő Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó adataival visszaélve célozta meg őket az amerikai elnökválasztási kampány során.

Az ügyet a múlt hét végén kirobbantó The New York Times és a The Observer információi szerint a Cambridge Analytica megsértette a Facebook szabályzatát, amikor az onnan begyűjtött adatokat nem kizárólag kutatási célokra használta fel. Az ügy pontos hátterét részletesen az Index.hu cikke foglalja össze.

A Facebookkal kapcsolatos hírek komoly hatással lehetnek az egész tőzsde teljesítményére. Az elmúlt évek nagy áremelkedésében vezető szerepet játszottak a nagy technológiai vállalatok, az úgynevezett FANG papírok mindegyike esett a tegnapi kereskedés során. Az Amazon és a Netflix 1,5 százalékot meghaladó mértékben, a Google anyavállalata, az Alphabet 3,2 százalékot gyengült.

A befektetők attól tartanak, hogy a Facebookkal kapcsolatos vizsgálatok nyomán a szabályozó hatóságok komoly korlátozó intézkedéseket vezetnek be a vezető technológiai cégekre vonatkozóan. A brit adatvédelmi hatóság és Massachusetts vezető államügyésze már vizsgálatot indított az üggyel kapcsolatban, de a brit választási bizottság is vizsgálja a kérdést.

A gyanú, hogy a Facebook-felhasználók adataival visszaéltek, elfogadhatatlan megsértése állampolgáraink magánélethez fűződő jogainak. Az Európai Parlament komolyan kivizsgálja az esetet és elszámoltatja a digitális platformokat - fogalmazott Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Ron Wydeb, oregoni demokrata szenátor tegnap azt kérte a Facebooktól, hogy mutasson be minden adatvédelmi figyelmeztetést, amelyet az amerikai törvények szerint a felhasználók tudomására kellett hoznia, amikor adataikat mással is megosztotta, mint közvetlen barátaikkal.

A brit kulturális miniszter pedig a Cambrdige Analyticával és a Facebookkal kapcsolatos vádakat nagyon aggasztónak nevezte, s kilátásba helyezte, hogy a brit kormány szigorítani fog a szabályozáson, hogy a jövőben hasonló esetek nem fordulhassanak elő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!