Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 mutató 1,11 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,67 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,84 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 2,59 százalékkal, Madridban pedig 1,79 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató - írja az MTI.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,49 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,93 százalékkal esett vissza.

A nap vesztesei az autógyártók voltak. A Fiat Chrysler olasz-amerikai vállalat 12 százalékos mínuszban zárt, miután a vártnál rosszabb szabad cashflow- és nyereség-előrejelzést tett közzé az idei évre vonatkozóan.

Csőstül jöttek a rossz hírek

Az Európai Bizottság 0,6 százalékponttal 1,3 százalékra rontotta az euróövezet idei gazdasági növekedésének várható ütemét, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra húzta le. Az unió egészére vonatkozó előrejelzést szintén lefelé módosították, az idei évre 1,5 százalékos növekedést várnak az ősszel valószínűsített 1,9 százalék helyett, a 2020-as prognózist pedig 1,8 százalékról 1,7 százalékra vitte le Brüsszel.

A Bank of England új inflációs jelentésében a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzését az általa eddig várt 1,7 százalékról 1,2 százalékra, 2020-ra szóló GDP-növekedési prognózisát pedig 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta. A jegybank egynegyedes esélyt lát arra, hogy a brit gazdaság az idei év második felében egy időre recesszióba kerül.

Újabb csapást mért a kockázatvállalási hangulatra, hogy Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója a Fox televíziónak kijelentette, meglehetősen hosszú út vár még az Egyesült Államokra addig, amíg megköti az átfogó kereskedelmi megállapodást Kínával. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán még arról beszélt, hogy a két ország képviselői megállapodásra szeretnének jutni a jövő héten, amikor Pekingben ülnek össze újabb egyeztetésekre.

A CNBC amerikai hírtelevízió értesülései szerint rendkívül valószínűtlen, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozzon a 90 napos kereskedelmi tűzszünet lejártáig, március 1-ig. Ha eddig a határidőig nem jut megállapodásra a két fél, életbe lépnek azok a pótvámok, amelyeket eredetileg januárban vezettek volna be.

A tengerentúl sem jobb a helyzet

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 1,32 százalékos, az S&P 500-as index 1,45 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,62 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken csökken.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,65 százalékos mínuszban, 61,03 dolláron, a márciusi WTI pedig 3,24 százalékos veszteségben, 52,26 dolláron forgott csütörtök este hat órakor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,05 százalékkal, 1313,70 dollárra csökkent.
Egy euróért 1,1355 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,08 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!