Nagyot erősödött Európa, sok örömre még sincs ok

Pozitív kezdés után nagy nyereséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. október 31. szerda, 17:48
Fotó: Shutterstock

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,79 százalék, a Stoxx600 index 1,70 százalék nyereségben állt, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,80 százalékkal emelkedett.

A még nem hivatalos záróadatok alapján a frankfurti DAX index 1,62 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést, a londoni FTSE-100 index 1,43 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 2,36 százalékkal erősödött.

Az indexek tekintélyes nyereségükkel együtt is nagy veszteséggel fejezik be az októbert. A DAX havi vesztesége hat és fél, a londoni indexé öt, a párizsi indexé pedig több mint hét százalék.

Az árfolyam-erősödés a többnyire kedvező eredménybeszámolóknak köszönhetően vett lendületet szerdán az európai tőzsdéken. A legnagyobb nyertesek közé soroltak be ennek köszönhetően a nyersanyagipari papírok is, ágazati mutatójuk több mint három százalékos erősödésével.

A francia L'Oreal egyike volt a párizsi tőzsde legjobban teljesítő részvényeinek, árfolyama hét százalékkal emelkedett. A Standard Chartered bank részvénye négy százalékkal, a Banco Santander részvénye három százalékkal ment fel.

Az olajár emelkedett szerdán, de ennek ellenére is mintegy tíz dollárral csökkent az október elején elért négy éves csúcshoz képest és ezzel a legnagyobb havi veszteség elé néz 2016 júliusa óta. A Brent 0,37 százalékkal hordónként 76,19 dollárra, a WTI 0,30 százalékkal 66,38 dollárra emelkedett.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az arany ára a szerdai csökkenéssel együtt is január óta a legnagyobb havi emelkedést éri el a részvényindexek októberi nagyy veszteségének köszönhetően.

Az eurót 0,19 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1322 dolláron, az arany legközelebbi határidős kontraktusa 0,47 százalékkal unciánként 1216,80 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK