Miután hatalmas áremelkedés zajlott le a biztonságosnak tekintett eszközök piacán, mostanra már gyakorlatilag az összes német államkötvény negatív hozamok mellett cserél gazdát a piacon. A kérdés így még aktuálisabb, hogy ki hajlandó egyáltalán úgy államkötvényt vásárolni, hogy garantált, annak lejáratakor kevesebb pénzt kap vissza, mint amennyit a kötvényekért eredetileg fizetett. A Financial Times szerint egyre inkább csak azok, akiknek muszáj ezt tenniük, valamilyen szabályozói előírás miatt. Azokból a befektetőkből, akik a kötvények további áremelkedésére játszanak, például különböző befektetési alapok kezelői, egyre kevesebb van.

A frankfurti Union Investment elemzése szerint a külső kézben lévő német államkötvények állománya 2014 óta folyamatosan esik, köszönhetően annak, hogy az unió legnagyobb gazdaságával rendelkező országának költségvetése szufficites. Azonban a szabadon kereskedő német államkötvények állománya ennél jóval nagyobb ütemben zuhant. A becslések szerint ez az állomány 2024-re 70 milliárd euró alá csökken az egy évtizeddel korábbi 600 milliárd euróról.

A jelentős zuhanás olyan kötvénytulajdonosok vásárlásainak köszönhető, akiket jellemzően hidegen hagy az adott kötvények által fizetett hozam. Ilyenek például a jegybankok, amelyek devizatartalékait sokszor az adott ország államkötvényeiben kell tárolniuk, pénzügyi intézmények, amelyeket törvényi előírások köteleznek arra, hogy tőkéjük egy részét ilyen biztonságosnak tartott állampapírokban tartsák és maga a német Bundesbank is. Ez utóbbi egyébként az Európai Központi Bank (ECB) kötvényvásárlási programjának következtében több, mint 350 milliárd eurónyit tart a német államkötvényekből.

A likviden kereskedhető német államkötvények hiánya jelentős torzulásokat okoz azok árfolyamában és hozamában, márpedig ezek mérceként szolgálnak az összes államkötvény és más befektetési eszközök számára EU-szerte. Ha a német kormány a következő években is kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytat, akkor a szabadon hozzáférhető német állampapírok állománya tovább csökken. Emiatt kevésbé lesz majd jelentősége annak, hogy milyen hozam mellett kereskednek a német bundokkal - hívta fel a Figyelmet Jörg Zeuner, a Union Investment vezető közgazdásza.

Ha az ECB, ahogy az elemzők többsége jelenleg várja, újraindítaná kvantitatív lazítási programját, az tovább fokozná a hiányt a német államkötvényekből. Sőt, valószínűleg az ECB-nek újra kellene írnia arra vonatkozó szabályozását, hogy egy adott kötvény összes piacon lévő állományából mekkora hányadot vásárolhat meg.

A problémára megoldást jelentene, ha Németország hajlandó lenne az eddigieknél lazább költségvetési politikát folytatni, s növelné az állami kiadásokat. Azonban erre Berlin nem igazán hajlandó. A gazdaságot fenyegető recessziós veszélyre reagálva ugyan Olaf Scholz pénzügyminiszter bejelentett egy 50 milliárd euró értékű élénkítő csomagot, annyi azonban aligha lesz elegendő az elérhető német állampapírok állománycsökkenésének megállításához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!